Pre-menstrueel syndroom (PMS), wat is dit en hoe kan ik deze klachten verminderen?

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2020

PMS ofwel pre-mestrueel syndroom is een naam voor vervelende klachten die vaak optreden vlak voor de menstruatie. Naast veranderingen in de psyche zoals depressiviteit, angstgevoelens en prikkelbaarheid kunnen er ook vervelende lichamelijke klachten optreden. De klachten verschillen vaak per vrouw en kunnen uiteen lopen in:


  • Duizeligheid

  • Hartkloppingen

  • Hoofdpijn

  • Vocht vasthouden

  • Opgezette en pijnlijke borsten

  • Buikpijn, lage rugpijn en krampen


Deze klachten kunnen als zeer vervelend worden ervaren en kan het leven van een vrouw beheersen. Ervaar jij deze klachten ook of in mildere vorm? Lees dan even mee.


Oorzaken

PMS treedt zoals eerder gezegd vlak voor de menstruatie op. De klachten beginnen wanneer de progesteronlevels in het lichaam hoger zijn wat vlak na de eisprong plaatsvind. De eisprong zelf vind 2 weken voor de menstruatie plaats. In deze tussentijd maakt het lichaam het hormoon progesteron aan en progesteron heeft weer invloed op klachten als vocht vasthouden, pijnlijke borsten en een opgezette buik. (Hoe de hele menstruatie cyclus in elkaar zit kun je hier lezen)


Waarom de ene vrouw nu gevoeliger is voor de aanmaak van progesteron dan een ander is nog onduidelijk. Uit onderzoek blijkt wel dat een ‘abnormal neurotransmitter response’ in hormoon veranderingen bij vrouwen met PMS vaker voor komt. Maar toch is er nog veel onduidelijkheid over.

PMS kan ontstaan gedurende vruchtbare periode van de vrouw. Uit cijfers blijkt dat de leeftijd waarop PMS ontstaat/gediagnosticeerd wordt vaak boven de 30 is of na een zwangerschap. Toch ervaren verschillende vrouwen PMS klachten in mildere vorm. Dezelfde klachten kunnen ook tijdens de menstruatie zelf worden ervaren alleen wordt dit niet als PMS benoemd. Verder lijkt een hormonale disbalans, stress en ongezonde voeding een verband te hebben met PMS, ook toonde onderzoek aan dat vrouwen die een hogere inname van vitamine b12 en b2 in hun voedingspatroon hadden in vergelijking met de gemiddelde vrouw minder last hadden van PMS klachten. Daarnaast kan PMS genetisch belast zijn en kan roken, eetstoornissen (met name ondervoeding) en trauma’s PMS