Minimalisme, wat is het en waarom ben ik er mee begonnen?

Bijgewerkt: 4 feb 2019

Een jaar geleden zag ik de documentaire: Minimalism. Een documentaire die mij er toentertijd meteen toe zette om mijn kamer uit te pluizen en me van een boel spullen te ontzien. Want ik had het niet door, maar ook ik ben toch wel een aardige verzamelaar. Echter, na twee opruimsessies vond ik het wel weer genoeg. Ik had het druk en absoluut geen tijd om energie te steken in dat opruimen en uitzoeken. Wat ik toen echter nog niet wist, was dat juist het opruimen een ontzettende goede tijdinvestering is.


Een tijd geleden (toen ik verplicht rust moest nemen vanwege mijn whiplash) was ik opzoek naar nieuwe boeken die me konden helpen bij mijn persoonlijke ontwikkeling. Dit was namelijk de uitgelezen kans was om me hier meer mee bezig te houden, ik hoefde namelijk toch niet te werken. En door deze zoektocht kwam ik op de website van Growthinkers terecht. Een website met een heleboel interessante onderwerpen, waaronder Minimalisme. Jelle (founder van Growthinkers) leeft namelijk zelf al meer dan 6 jaar minimalistisch en zijn artikelen erover inspireerde me om me er nog meer in te verdiepen. En jawel, stap één is nu gezet!


En om jullie hierin mee te nemen, wil ik ook jullie graag uitleggen wat het nou precies is en waar ik ben begonnen met opruimen.


Wat is minimalisme?

Minimalisme wordt gebruikt als een hulpmiddel, bij het helpen vinden van vrijheid. Vrijheid van angst. Vrij van zorgen. Vrijheid van overweldiging. Vrijheid van schuld. Vrijheid van depressie. Vrij van de attributen van de consumentencultuur waarin we ons leven hebben gebouwd. Echte vrijheid (Bron). Klinkt goed toch?


Officiële definitie minimalisme: Minimalisme is de poging om dingen tot hun eenvoudigste vorm, karakter of functie te herleiden.


Doelen minimalisme

Een van de belangrijkste doelen van minimalisme is om het effect van materialisme te verminderen. Dat wil zeggen, de ongezonde preoccupatie* met materiële bezittingen en "dingen". Oftewel het betekent dat je terug gaat naar de simpelste basis. Van spullen tot aan je manier van leven en je manier van denken.


Wat het echter niet betekent; dat het bezitten van spullen 'fout' of 'slecht' is. Ja het klopt dat sommige minimalisten maar 50 tot 100 spullen bezitten. Maar het is geen must om je aan een bepaald getalletje te houden. Het is juist de truc om uit te zoeken wat voor jou nou écht belangrijk is in het leven en welke betekenis je aan je bezittingen toekent. Tegenwoordig is het namelijk vaak, dat het bezitten van een luxe auto, dure tv of zoveel mogelijk sneakers, belangrijker wordt geacht dan onze relaties, onze passies en zelfs onze gezondheid! (En dan heb ik het nog niet over dat we vaak gewoon onze persoonlijke groei en connectie met de maatschappij en het grotere geheel vergeten..)


Maar, het gaat zoals ik al eerder zei, ook niet alleen om spullen. Toch begint het minimalistisch leven vaak wel met het uitzoeken hiervan. Oftewel het 'ontspullen'. Het opruimen en jezelf ontdoen van alles wat je eigenlijk helemaal niet gebruikt en onnodige ruimte in beslag neemt. Dit is de meest logische en makkelijke stap om te starten met deze meer bewustere lifestyle. Dit is dus ook de stap waar ik me in dit artikel, vandaag, op focus!


Waarom kopen we zoveel spullen?

Eerst is het misschien wel interessant om te leren waarom wij spullen kopen. Volgens psychologen zijn er namelijk drie redenen waarom mensen spullen kopen.


De eerste is een praktische. Ik koop een televisie omdat ik tv wil kijken. Dat hoeft geen super de luxe variant -met 100 knopjes en interactieve tv die je toch nooit optimaal gebruikt- te zijn, zolang hij het maar doet.


De tweede reden is dat de spullen laten zien wie wij zijn. Bedenk bijvoorbeeld in wat voor auto iemand rijdt. Mijn vader rijdt in een Volvo, dit omdat het veilig vervoeren van zijn gezin op nummer een staat. Je auto, telefoon en je kleding, kunnen aan de buitenwereld laten zien wie jij bent en waar jij voor staat.


De derde reden? Kopen in een zoektocht naar geluk. Soms gaan mensen als ze ongelukkig zijn, de schuld leggen bij het feit dat ze bijvoorbeeld niet de nieuwste auto hebben, of de grootste tv. Ze gaan deze vervolgens kopen om het ongelukkige gevoel te onderdrukken, wat vaak voor een paar dagen werkt. Echter helpt het niet op langere termijn, de persoon komt vervolgens weer precies in hetzelfde -als het niet erger is- gevoel van ongelukkig zijn terecht. Het achterliggende motief van deze 'koopziekte' is volgens psychologen een laag zelfbeeld. Hoe slechter iemand over zichzelf denkt, hoe meer hij of zij consumeert.


Het is dus niet heel erg raar, dat mensen die hoog scoren op de materialismetest, gemiddeld lager scoren op het 'gelukkig zijn'.


Hoe minder spullen, hoe gelukkiger we zijn.

Uit onderzoek blijkt dan ook, dat leven met minder spullen, gelukkiger maakt. Opruimcoach Joke van den Bogaard legde aan Bedrock uit, hoe dit komt: "Spullen vragen om energie. Je moet ze schoonmaken, opbergen, onderhouden. Wanneer het in je leven even niet zo mee zit, dan heb je die energie gewoon niet. Wanneer iemand verdrietig is of overbelast, dan zie je dat aan een huis. Als je niet goed in je vel zit, zijn te veel spullen echt een last."


Weg ermee!

Afgelopen week ben ik verhuisd naar Haarlem en heb dit als de uitgelezen kans gezien om al vast te beginnen met ontspullen. Ik heb nog niet alles helemaal uitgezocht, maar ik heb wel van ongeveer vijf volle kledingkasten, twee kledingkasten gemaakt (nog steeds te veel, maar ik ga er nog een keer goed doorheen de komende weken) Alle kleding die ik minimaal 90 dagen niet meer heb gedragen, heb ik aan het goede doel geschonken.


Tevens heb ik oude apparaten, een berg papieren, notitieblokjes van 2 jaar oud en al mijn andere spullen uitgezocht en weggegeven of gerecycled. Met minder dan helft van mijn spullen ben ik uiteindelijk verhuisd. En wat voelt dat GOED! Joke heeft absoluut gelijk. Het voelt heel fijn om geen energie meer te hoeven stoppen in een hoop onzin dat zich in mijn huis bevind.


Joke predikt trouwens niet dat mensen per se minder spullen moeten kopen, maar dat het aantal spullen in verhouding moet staan tot de hoeveelheid energie die je hebt om er voor te zorgen. Of zoals ze in het minimalisme ernaar kijken; voegt het echt iets toe aan mijn leven? Met minimalisme kun je deze beslissingen bewuster maken.


Stap één is gezet!

Als je opruimt in je huis, ruim je ook op in je hoofd. Stap één is dus gezet! Maar "na of tijdens het opruimen van spullen komt pas het echte werk. Het moment dat je ziet wat je nog meer verzameld hebt naast al die spullen. Emotionele bagage." Zegt Jelle van Growthinkers.


Dus nu stap één is gezet, ben ik heel benieuwd wat er verder nog bij komt kijken. Hoe heeft minimalisme meer effect op je en hoe kun je het toepassen in de 'rest van je leven'?


Ideaal moment dus om het boek ' Everything that remains' van The Minimalists te gaan lezen en me verder te gaan verdiepen. En natuurlijk houd ik jullie op de hoogte!


Liefs


Jip


*Preoccupatie: waarmee men zich in de geest bezighoudt

Praktijk De Krachtige Vrouw

KVK: 64043134

Gierstraat, Haarlem

Tel: 0639860201

  • Twitter - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2020 by Jip Isabel