Wat is een burn out en wat zijn de oorzaken hiervan?

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2019

Werk je veel, voel je een grote druk op je schouders en je verantwoordelijkheid? Heb je het idee dat nooit iets goed genoeg is en lig je daarom wakker van de stress? Soms is het allemaal gewoon even te veel, en dat kan grote gevolgen hebben. Een burn out is een gevolg van (te)veel stress. Het is goed om deze stress serieus te nemen omdat door het weg te wuiven, een veel groter probleem kan worden.


Wat is een burn-out?

Bij een burn-out heb je het gevoel opgebrand te zijn. Je hebt geen energie meer en je motivatie om iets te doen is ver te zoeken. Door teveel werk of doordat je in een negatieve situatie zit kun je werkstress krijgen. Het is erg belangrijk om deze stress serieus te nemen omdat het anders zou kunnen leiden tot een burn-out.


Tijdens een burn-out ben je vaak rusteloos, heb je concentratieproblemen, last van vergeetachtigheid en dit gaat vaak gepaard met lichamelijke klachten. Hierdoor heb je vaak nog maar weinig tijd of totaal geen energie, voor jezelf en voor je familie.


Een burn-out komt veel voor bij beroepen waar je veel en intensief contact hebt met mensen, zoals in het onderwijs of de gezondheidszorg. Het word niet gezien als een ziekte, maar als een aanpassingsstoornis. Het is een normale menselijke reactie op een ongewone situatie.


Kenmerken

Een van de belangrijkste kenmerken van een burn-out is het verliezen van energie. Je hebt het gevoel alsof je emoties zijn uitgeschakeld. Je hebt vooral frustraties omdat je je realiseert dat je niet meer verder kunt gaan als hoe je nu werkt. Vaak hebben mensen ook de neiging om zichzelf heel erg negatief te beoordelen tijdens een burn-out. Je hebt het gevoel alsof je niet goed presteert en dus minder goed in je werk bent. Eigenlijk kom je in een negatieve vicieuze cirkel terecht.


Oorzaken

Een van de grootste oorzaken van stress bij mensen is het werk. Er is vaak een te hoge werkdruk en te weinig erkenning. Ook  karaktereigenschappen zoals, perfectionisme en werkverslaving kunnen een grote rol spelen bij een burn-out.


Lees hier over stress en hoe je jouw stresshormoon kunt verlagen.


Socialmedia en Burn out

Social media schijnt ook een hele grote rol te spelen in de burn out stijging. Omdat nagenoeg alle jongeren op social media zitten neemt het gevoel van iets missen: ‘fear of missing out’ alleen maar meer toe. Als jij besluit om een avondje thuis bank te hangen, zie je op social media foto's en stories voorbij vliegen van de leuke feestjes die je allemaal mist. En om maar niet te spreken van de perfect vakantiefoto's, berichten over promoties, gephotoshopte gezichte en lichamen. Het lijkt of iedereen een beter leven heeft en succesvol is. Dit brengt een hoop onzekerheid, twijfel en 'druk' met zich mee. En het gevoel om te voldoen aan de beelden die je dagelijks ziet.


Applaus-ouders

Daarnaast is er het fenomeen ‘applaus-ouders’ waar studenten soms mee te maken hebben, ook van invloed. Esther van Fenema, psychiater en violiste verteld in de documentaire 'stress to impress' over de enorme terugslag die jonge muzikanten ervaren wanneer zij op het conservatorium komen. Terwijl zij in hun naaste omgeving overladen worden met complimenten vanwege hun muzikale gave, blijkt die op het conservatorium, te midden van een klas vol talenten, ineens behoorlijk middelmatig en is de eerste kritiek dan ook erg confronterend. (bron)


De jongeren van nu zijn te beschermd opgevoed. Hun ouders namen alle mogelijke obstakels weg, waardoor ze niet weerbaar genoeg zijn geworden. Eén krijs en ze kregen ijs. Als ze eenmaal volwassen zijn, wreekt dit zich in de vorm van depressies, chronische vermoeidheid en ­burn-outs. (bron)


Ik heb een burn-out, wat nu?

Uiteraard spelen er verschillende redenen een rol in het krijgen van een burn out. Het is alleen belangrijk dat je als ouder en/of als volwassenen weet wat de kenmerken en symptomen zijn, zodat je - mocht het nodig zijn- optijd aan de bel kan trekken.


Heb je een burn-out? Dan is het erg belangrijk dat je naar een arts gaat voor hulp. De dokter kan je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog. Ook kan je dokter je meer informatie geven over je burn out en een mogelijke behandeling met je starten.