Waarom HSP'ers een aanwinst zijn voor elk bedrijf


Zoals je in mijn vorige blog over hooggevoeligheid op de werkvloer hebt kunnen lezen, vergt het goed functioneren als HSP’er binnen een bedrijf nogal wat aanpassingsvermogen, zowel van de werknemer als de werkgever. Maar als dan eenmaal die omstandigheden optimaal zijn, is in mijn ogen een hooggevoelige werknemer de ideale werknemer en een aanwinst voor elk bedrijf.


Uit onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper Elaine Aron is gebleken dat HSP’ers vooral te vinden zijn in beroepen op het gebied van kunst en wetenschappen en adviserende en verzorgende beroepen. Leidinggevende functies en competitieve beroepen zouden minder in trek zijn.


Lees hier meer over (mijn) hooggevoeligheid


Maar wat zijn nu precies die eigenschappen die maken dat het voor een bedrijf zo waardevol is om een hooggevoelige persoon in dienst te hebben? Dat zijn er behoorlijk veel kan ik je vertellen. Ik zal de belangrijkste op een rijtje zetten.


Creativiteit

Het is waarschijnlijk niet voor niets dat HSP’ers vaak kiezen voor een creatief beroep. Ze hebben over het algemeen een betere verbinding tussen de linker- en de rechterhersenhelft, wat leidt tot goed kunnen beelddenken en visualiseren. HSP’ers zoeken naar oplossingen, denken out-of-the-box en zijn beter in het leggen van verbanden.


De mate van creativiteit hangt sterk samen met de samenwerking tussen verschillende hersenonderdelen ('Your Brain on Creativity')

Ook in andere sectoren dan de creatieve sector kan dit een grote plus zijn. Geef een hooggevoelige werknemer de ruimte om zijn of haar creativiteit aan te spreken en deze komt met oplossingen waar je zelf niet aan gedacht zou hebben.


Intuïtie

Hooggevoelige personen voelen situaties bovengemiddeld goed aan. Ze zien snel kansen en bedreigingen en kunnen hierdoor goed anticiperen op mogelijke veranderingen die anderen wellicht niet zien aankomen. Dit komt juist omdat HSP’ers - als ze zich van hun hooggevoeligheid bewust zijn - goed contact kunnen maken met hun (voor-)gevoel.


Gevoel is vaak lastig te onderbouwen met feiten, maar een beetje vertrouwen in de hooggevoelige werknemer kan leiden tot het ondervangen van potentiële probleemsituaties.


Empatisch vermogen

Naast het lezen van situaties zijn hooggevoelige werknemers goed in het lezen van hun collega’s. Ook hier komt de hersenstructuur van HSP’ers weer ter sprake. Uit onderzoek naar hersenactiviteit van mensen met hooggevoeligheid blijkt dat zij sterker reageren op emoties en lichaamstaal van anderen.


HSP is een eigenschap die wordt gerelateerd aan verbeterd bewustzijn en bereidheid om te reageren op opvallende stimuli, voornamelijk in sociale situaties ('The highly sensitive brain')

Dit leidt er niet alleen toe dat hooggevoelige werknemers een steunpunt kunnen vormen voor collega’s en de sfeer op de werkvloer hiermee positief kunnen beïnvloeden. HSP-werknemers kunnen ook goed fungeren als contactpersoon voor klanten, omdat zij haarscherp aanvoelen hoe ze met deze klanten moeten omgaan. Daarnaast kan deze eigenschap in een salesfunctie goed van pas komen, om potentiële klanten over de streep te kunnen trekken.


Betrouwbaarheid

HSP’ers zijn doorgaans perfectionistisch ingesteld en willen graag voldoen aan verwachtingen van anderen. Een taak met verantwoordelijkheid zal dan ook met groot verantwoordelijkheidsgevoel door een hooggevoelige werknemer worden benaderd. Dit maakt een hooggevoelige werknemer een betrouwbare werknemer. Vandaar waarschijnlijk ook dat hooggevoelige werknemers zich thuisvoelen in verzorgende en dienstbare beroepen.


Win-win

Je ziet dat heel veel kwaliteiten van hooggevoelige werknemers met elkaar samenhangen. Dit heeft uiteraard precies met die hooggevoeligheid te maken. In mijn blog met feiten en fabels over HSP wees ik er al op dat prikkels bij HSP’ers anders (uitgebreider) binnenkomen dan bij niet-hooggevoelige personen. Het hangt vervolgens af van de (positieve) werkomstandigheden of de kwaliteiten van een hooggevoelige werknemer al dan niet tot uiting komen.


"Als rekening wordt gehouden met hooggevoelige mensen voelen ze zich meer begrepen waardoor ze beter functioneren, aangenamere werkrelaties hebben en efficiënter werken", Ilse van Dalen (HSP Vlaanderen).

Ik zou HSP’ers dan ook aanraden om deze positieve eigenschappen en de benodigde omstandigheden altijd te noemen bij een sollicitatie- of functioneringsgesprek. Een blije HSP-werknemer betekent een blije werkgever. :-)

 

Volg Annick ook op Instagram: @more_than_wrds en @annick1.0 of neem een kijkje op haar website: https://www.morethanwrds.nl/

 

Bronnen:

Acevedo, B. P., Aron, E. N., Aron, A. , Sangster, M. , Collins, N. and Brown, L. L. (2014), The highly sensitive brain: an fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others' emotions. Brain Behav, 4: 580-594. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/brb3.242

https://hspenwerk.nl/hoogsensitief-high-potential/

https://www.2beinbalance.com/Gevoeligheid-in-het-bedrijfsleven-is-een-troef

https://www.careerwise.nl/werkplezier/management/de-kracht-van-hooggevoeligheid/

https://www.desteven.nl/leerdoelen/persoonlijke-leerdoelen/leerdoelen-hsp/hsp-werkvloer

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/experimentations/201802/your-brain-creativity