Voorkom een koortslip met deze tips!

Bijgewerkt op: 14 nov. 2019

Je voelt ineens je lip tintelen en het eerste blaasje is zichtbaar, nee he weer een koortslip!

Hoe kom je er vanaf of beter hoe voorkom je die vervelende koortslip? In deze blog ga ik je tips geven om een koortslip te voorkomen of verminderen.


Verminderde weerstand, zon-verbranding of een verkoudheid, het zijn allemaal uitlokkers voor een koortslip. Het komt precies opzetten wanneer je net een belangrijke afspraak of een feest hebt, eigenlijk is een koortslip nooit welkom (gewoon totaal niet). Wat is een koortslip precies en wat kan je op het gebied van voeding doen om een koortslip te voorkomen?


Wat is een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes virus (klinkt een beetje onaangenaam, I know). Het herpes virus kan pijnlijke blaasjes op de lippen veroorzaken op het moment dat je bijvoorbeeld een verminderde weerstand hebt, je moet hiervoor wel ooit in aanraking zijn geweest met een persoon die het virus heeft overgedragen.

Er ontstaat dan een branderig, jeukend gevoel of tintelend gevoel op de lippen waar zeer snel blaasjes zullen verschijnen. Die blaasjes (ontzettend besmettelijk zolang er nog vocht uitkomt) zullen na verloop van tijd een korstje vormen en dat zal binnen 1-2 weken verdwijnen. Je kan verdere verspreiding voorkomen door bijvoorbeeld met aclovirzalf te smeren maar ook op het gebied van voeding kunnen we een koortslip verminderen of zelfs voorkomen.


Weerstand nummer 1

Ten eerste is een goede weerstand het allerbelangrijkst bij het voorkomen van een koortslip.

Zoals we weten zorgt gezond en gevarieerde voeding, een goede nachtrust en regelmatig beweging (lekker in de buitenlucht) voor een goede weerstand. Daarnaast kan je bepaalde voedingsmiddelen even links laten liggen zodra je merkt dat je weerstand verminderd is door een griepje of dat er zelfs al een beginnende koortslip is ontstaan. Het is zo dat arginine rijke voedingsmiddelen uitlokkers zijn van het virus, dus het ontstaan van een blaasje. Voorbeelden van arginine rijke voedingsmiddelen zijn noten, kaas en chocolade. Daar in tegen heeft het aminozuur lysine juist een remmende werking op het virus. Er wordt een duidelijke disbalans gezien tussen arginine en lysine wanneer het herpesvirus weer opvlamt.


Welke voeding je beter even kunt mijden of juist eten lees je in de volgende tips die ik op een rijtje heb gezet. Zo ben jij in no time van je koortslip af of voorkom je het zelfs!