Kom meer in contact met jezelf door het verlagen van je Cortisol (stress-response hormoon)

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2020

"We krijgen ontelbare prikkels waardoor we Cortisol aanmaken. Ontladen lukt ons niet, want we gunnen ons hoofd te weinig rust. Wanneer ons systeem teveel impulsen krijgt, sluiten we ons automatisch af. Voelen is dan onmogelijk." Een uitspraak van Hanneke Peeters (oprichter van Rock Your World) in een interview in het magazine Happinez.


Het is een uitspraak waar ik het volledig mee eens ben en waar een heleboel mensen niet bij stil staan. En dat terwijl we in een maatschappij leven waar Burn-out's steeds vaker voorkomen onder jong volwassenen.


Vijftien procent van de young professionals tussen de vijfentwintig en vierendertig jaar lopen volgens het CBS het risico om een burn-out te krijgen. En in de toekomst zal dit percentage naar verwachting alleen nog maar verhogen.


Iets om even bij stil te staan en bij jezelf na te gaan, of je je hierin herkent, wat de relatie tussen emoties en chronische stress is en wat je zou kunnen doen om je cortisol aanmaak te verlagen.


Wat is Cortisol?

Cortisol is het hormoon dat in je lichaam wordt aangemaakt als je stress hebt. Af en toe een beetje stress is geen probleem, maar een langdurige overdosis cortisol verstoort echter veel processen in je lichaam, waaronder het zelf genezend vermogen(!).Cortisol wordt aangemaakt in je bijnieren en valt, net als adrenaline, onder de stresshormonen. Je lijf maakt de hele dag door cortisol aan en volgt daarbij het dag- en nachtritme. 's Ochtends bij het opstaan is de cortisol waarde het hoogst. Dit omdat je lichaam zich klaarmaakt om wakker te worden en aan de slag te gaan. Cortisol is namelijk hét hormoon dat ons scherp en super alert houdt. De aanmaak hiervan is gebaseerd op een oerinstinct. In de oertijd was namelijk de ochtend het moment om 'voedsel te vergaren' en dat betekende dat we ons in gevaarlijke situaties zouden begeven. A.k.a. situaties voor onze super alertheid!


Gedurende de dag wordt er steeds minder cortisol geproduceerd en rond tien uur 's avonds heeft cortisol op zijn laagste punt bereikt. Het is namelijk tijd om ons klaar te maken voor bed.


Wat gebeurt er als je cortisol chronisch te hoog is?

Er gebeurt een hele hoop in je lichaam als je langdurig Cortisol aanmaakt. Cortisol is namelijk bedoeld om alleen te pieken wanneer je in gevaar bent of wanneer je een belangrijke en spannende 'iets' hebt, om vervolgens weer te dalen als de situatie voorbij is. Denk bijvoorbeeld aan een sollicitatie voor een baan die je wilt binnenslepen of een belangrijke presentatie. Maar ook als je in het verkeer in een gevaarlijke situatie terecht komt, of opzij moet springen voor een auto of tram. Op die momenten is je Cortisol dus cruciaal (en handig)!