Verhoog je weerstand - 6 tips (corona virus te lijf!)

Door aan je weerstand te werken, kun je een hoop verkoudheden, griepjes en andere ziektes voorkomen. Maar wat is nou eigenlijk, je weerstand, wat heeft een negatief effect op je weerstand en hoe verhoog je hem? Zeker in een tijd als deze (met het corona virus om ons heen) wil je er natuurlijk alles aan doen om je weerstand te verhogen en mócht je het virus oplopen, er het liefst wegkomen met een simpele verkoudheid. Ik geef je groot gelijk, dus hier wat informatie en tips!

Wat is je weerstand?

Met de weerstand wordt eigenlijk (een goed werkend) immuunsysteem bedoelt en het immuunsysteem betekent eigenlijk je lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Dus wordt je lichaam aangevallen door een bacterie of virus, dan gaat het immuunsysteem aan het werk om deze bacterie of virus meteen uit het lichaam te verwijderen voordat het schade aan kan brengen. En eigenlijk doet het meestal hartstikke goed zijn werk.


Hoe kan een gezonde leefstijl helpen je immuunsysteem te versterken?

Met een gezonde leefstijl kun je de barrières van je lichaam, sterker maken. Met de barrières bedoelen we bijvoorbeeld de huid en de slijmvliezen. Dit zijn natuurlijk letterlijk 'barrières' / laagjes die het indringers moeilijk maakt om in je lichaam te komen. De huid en slijmvliezen zijn vaak versterkt met haartjes of lichaamssappen die een extra beschermlaag vormen.


Naast de huid hebben we het hier dus ook over de slijmvliezen. Deze zitten in je darmen, urnine wegen en luchtwegen. Ze bezitten zo'n 100 biljoen (goede) bacteriën, die het microbioom worden genoemd. Meerendeel hiervan bevinden zich in je dikke darm en zij zorgen voor een natuurlijke balans tussen minder goede en goede bacteriën in het lichaam en verhinderen ondermeer dat ziekteverwekkers zicht vasthechten en ontwikkelen.


Je kunt je dus wel voorstellen dat je darmen in een optimale conditie moeten zijn om ziekteverwekkers geen kans van slagen te geven. Ik ben zelf iemand met erg gevoelige darmen en moet altijd aan de gezondheid ervan denken/werken en zo zijn er nog heeeel veel andere mensen die dit ook hebben. Hierdoor ben je dus wel iets vatbaarder voor kwaaltjes (en virussen!).


Hoe kun je weerstand dan verhogen? 6 tips


Vermijd stress

Stress verlaagt je weerstand binnen een uur! Het is dus een enorme aanslag op je immuunsysteem. Het vreet je lichaam als het ware van binnenuit op. Stress zorgt ervoor dat je lichaam versnelt voedingsstoffen gebruikt (waardoor er makkelijk tekorten ontstaan, denk aan bijv. vitamine C en magnesium). Tevens zorgt het dat er minder energie naar je spijsvertering en stofwisseling gaat, waardoor je lichaam niet meer optimaal het eten verwerkt en niet alle voedingsstoffen die het nodig heeft opneemt! Yaiks! Dit doet het omdat het de alertheid en hartslag moet verhogen en het lichamelijk moet voorbereiden op een gevecht of vluchtpoging. De rest van je lichaam is dan in weze even niet meer zo belangrijk. Dus... stress beperking!


Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn een belangrijke voedselbron voor het microbioom in je darmen. Eet daarom voldoende groenten, fruit en peulvruchten. Het is raadzaam minimaal 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag te eten. De meeste mensen eten de helft of minder!!


Vitamine D

Vitamine C is weliswaar de bekendste weerstandsvitamine. Toch is het niet de belangrijkste. Want vitamine D speelt misschien nog wel een grotere rol. Een klein gebrek aan vitamine D maakt je al behoorlijk vatbaar voor ziekte. Vitamine D zit in vette vis, halvarine en margarine, maar je krijg het vooral binnen door de inwerking van zonlicht op de huid, mits deze op een bepaalde sterkte is. Hier in NL maken wij de hele winter GEEN vitaine D aan via de zon, dus raad ik 100% zeker aan om vitamine D3 druppels (lieft in combinatie met vitamine K2) te gebruiken. Daarnaast hebben baby’s, peuters, zwangeren en oudere mensen het hele jaar door extra vitamine D nodig.


Voldoende eiwitten eten

Eiwitten zijn de de bouwstenen van je lichaam, maar ze worden ook gebruikt als transporters voor je hormonen en cellen en zijn nodig om antistoffen aan te maken. Ze spelen dus een grote rol in je immuunsysteem. Sla dus bonen, vis en eieren in. Voor de vegans onder ons, houd je eiwit inname in de gaten en sla extra tempeh, seitan, amarant, havermout, linzen, doperwten, edelgistvlokken en boerenkool in!


Probiotische voeding

Probiotica zijn goede bacteriën die leven in je darmen en helpen bij het stimuleren van je immuunsysteem. Probiotica kunnen de efficiëntie van je immuunsysteem verhogen en de schadelijke bacteriën, gisten en andere micro-organismen tegengaan.


  1. Probiotica verlagen het risico op luchtweginfecties met maximaal 42%

  2. Regelmatige consumptie van probiotica kan ook leiden tot een sneller herstel van ziekte


Je kunt probiotica binnenkrijgen d.m.v. probiotische supplementen en probiotische voedingsmiddelen, denk aan: zuurkool, kombucha, Kefir, Kimchi, Miso, Gember, Tempeh en Tamari.


Minder je suikerinname

Vitamine C is belangrijk voor ons afweersysteem. Het verhoogt het aantal antistoffen dat ons lichaam beschermt tegen ziektekiemen. De werking van vitamine C wordt bemoeilijkt als er veel glucose (suiker) in ons bloed zit. Suikers hebben hierdoor dus een negatief effect op op ons immuunsysteem (en dan hebben we het nog niet over de andere nadelen ;)). Op z'n tijd genieten van suiker mag natuurlijk gerust. Maar dagelijkse inname kan een groot effect hebben op je lichaam.Geen idee waar je kwaaltjes vandaan komen of hoe je je darmgezondheid kunt verbeteren? boek hier een (online)consult en samen kunnen we kijken waar jouw disbalansen in je lichaam zich bevinden en hoe we jouw gezondheid kunnen verteren!
Nog wat extra basic voedingstips voor de weerstand (via A.vogel)


  1. Granen, soja bonen, kip, tonijn en groenten zitten vol selenium. Selenium beschermt als antioxidant de rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadigingen. Ook kan het ontstekingen verminderen. Een goed weerstandsstofje dus;

  2. Knoflook helpt verkoudheid te voorkomen door het stofje allicine en is een eeuwenoud gezondheidsadvies;

  3. Eet veel bladgroenten (kropsla, spinazie, boerenkool en raapsteel), pompoenpitten en amandelen. De reden? Er zit veel magnesium in.

  4. Spinazie en zeewier eten is een goed idee, omdat er ijzer in zit. IJzer maakt ons sterker. Of beter gezegd: te weinig ijzer eten maakt ons slap en moe en verlaagt je weerstand;

  5. kurkuma en gember worden al eeuwenlang gebruikt om hun werking als antioxidant. Het is ontstekingsremmend, antibacterieel en schimmelwerend;

  6. Vitamine C kan natuurlijk niet achterblijven, het is een van de belangrijkste vitamines voor je weerstand. Je vindt het in groente en fruit, van kool tot sinaasappels;

  7. Voldoende water drinken voorkomt uitdroging van de slijmvliezen en houdt het immuunsysteem in goede conditie. Drink per dag minimaal twee liter vocht.


Tip: De sportscholen zijn dicht! Toch bewegen? Dat kan met ons 8 weken home workout plan. Check it out!


Heel veel sterkte, succes en liefde gewenst in deze moeilijke periode. Pas op jezelf en je familie. You got this! 

Bronnen: