'Verandering, waarom kan ik hier niet normaal mee omgaan, net als andere mensen?'

Bijgewerkt: 21 mrt 2020

'Ik moet een dag langer blijven.'

Ik blijf stil aan de andere kant van de lijn.

'Ja, ze vragen of ik nog een dag langer wil blijven, vind je dat oké?'

Ik weet op dat moment niet wat ik moet antwoorden. Want nee, ik vind dat eigenlijk niet oké, ik heb me verheugd op de zondagavond samen met hem, heb het huis speciaal aan kant gemaak, ik had al eten klaar staan en eigenlijk zat ik met smart de uren af te tellen, maar ik kan zijn (werk) leven niet voor hem bepalen. Een zachte 'oké' weet ik uit te brengen en terwijl ik probeer mijn stem onder controle te houden en te verbergen dat de tranen zich al achter mijn ogen hebben verzameld, ga ik verder: 'Je weet wat ik vind, dus je moet het zelf bepalen.'

Dit telefoon gesprek -en zijn besluit om te blijven- werd gevolgd door een avond waarop ik drie keer heb gehuild en die werd gevuld met een gevoel van schaamte omdat ik hierom moest huilen. Want dit is toch iets is voor kleine kinderen om om te janken, niet voor een volwassen vrouw!?


En jawel, dit was gisteren.. en dit is maar een klein voorbeeld van een kleine verandering, waar ik onwijs slecht tegen kan. En dan hebben we het nog niet eens over grote veranderingen (zoals verhuizen naar Spanje ofzo.. :P )

Het valt me eigenlijk pas sinds 2 jaar op

Het is eigenlijk te bizar voor woorden dat ik er pas achter kwam hoe slecht ik om kan gaan met veranderingen, toen ik een relatie met Kevin kreeg. Of het nu kleine of grote veranderingen zijn. Een verandering in de planning of een verandering die mijn hele leven beïnvloed, het heeft een impact op me. En sinds ik dit weet, verklaart het een heleboel situaties, momenten en acties.


Hoogsensitief persoon en verandering

Uiteraard ging ik opzoeken hoe het kwam dat ik niet goed tegen zowel negatieve als positieve veranderingen kan. Want ook als het een leuke verandering is, zoals verhuizen naar Spanje, nieuw land, nieuwe cultuur, nieuwe mensen leren kennen. Kan ik er onwijs tegenop zien. Toen ik vorige zomer in Frankrijk was, heb ik zelf heuse paniek aanvallen gehad en me bedacht dat ik tegen Kevin ging zeggen dat ik niet mee ging. Dit heb ik uiteindelijk niet gedaan (hij weet dit trouwens niet eens.. want ik schaamde me ervoor) want ik heb geleerd dat uit je comfortzone stappen hetgeen is wat je moet doen om verder te groeien als persoon. En toen ik me er eenmaal bij neer had gelegd, heb ik geen seconde meer getwijfeld aan de stap om naar Valencia te gaan.


Nu ik hier ben daarentegen.. heb ik veel moeite met aanpassen. Ik houd van rust en regelmaat en hoewel het hier rustiger is, is mijn regelmaat ver te zoeken. En weet ik ook niet zo goed hoe ik mijn dagen er überhaupt uit wil laten zien. Het zijn nog niet iets teveel prikkels die ik aan het verwerken ben.


Anyways.. ik dwaal weer af! Het heeft namelijk te maken met het feit dat ik hooggevoelig ben. En ondanks dat ik nu een tijdje weet dat ik hooggevoelig ben, heb ik nog niet voor elk positief en/of negatief punt dat hierbij komt kijken, een handleiding 'hoe hier meer om te gaan'. Dus ook ik struikel nog af en toe en vraag me soms af waarom ik wél moeite heb met dingen, en andere mensen er zo makkelijk doorheen dansen.


Lees hier wat hooggevoeligheid is en of jij hooggevoelig bent!


"Change can be hard for anyone, but it’s especially hard for HSPs, who tend to find comfort in routine (routine is far less stimulating than something new). So even good changes, like getting a job promotion or dating someone new, can cause them a great deal of stress. This may confuse their friends and family, who don’t understand why they aren’t riding the “high” of their newfound luck or success. But for HSPs, those feelings of excitement can be overstimulating in and of themselves! Highly sensitive people tend to need extra time to adjust to changes — even positive ones." - Jenn Granneman


Maar hoe zit het met die kleine veranderingen van planning bijvoorbeeld?

Het is heel makkelijk om informatie te vinden over hoe HSP'ers reageren op grote veranderingen. Kleine veranderingen daarentegen, kan ik -helaas- weinig over vinden.


Ik kan me namelijk al irriteren en onwijs emotioneel worden als iemand de planning omgooit, zoals het voorbeeld in de intro. Een ander voorbeeld daarvan: Kevin en zijn broertje gingen naar de stad om hun tatoeage te laten tekenen en een afspraak te maken om hem later te laten zetten. Uiteindelijk bleek dat er diezelfde dag toch een plekje was om hun tatoeages meteen te laten zetten. Ik stond op dat moment in de sportschool. Ik was aan het haasten want we hadden afgesproken om om 6 uur in de stad te eten. Ik werd gebeld door Kevin, dat zijn broertje en hij dus meteen terecht konden en deze kans wilden grijpen zodat ze niet nog een keer terug hoefden. Uiteraard logisch.. maar mijn brein accepteert dat dus niet. Wat resulteert in een pissige Jip, want ik moet dan mijn planning omgooien, zelf iets gaan regelen voor het eten, en ben voor niks aan het haasten etc.


Begrijp me niet verkeerd, ik ben langer door gaan trainen en een uurtje later was mijn mood weer op en top! Het is dus niet zo dat ik er altijd heel lang in blijf hangen. En jawel, ik heb voor momenten als deze wel al mijn remedies ontwikkeld, waardoor ik niet in negatieve emoties blijf hangen (deze tips en tips om om te gaan met veranderingen als HSP'er zal ik later delen). Daar gaat het me dus niet perse om. Ik vraag me geregeld -omdat ik er weinig over kan vinden- gewoon af of dit ook te maken heeft met mijn hooggevoeligheid, het feit dat ik introvert ben of dat dit weer heel ergens anders vandaan komt.


Weet jij het antwoord wel en/of heb je artikelen of onderzoeken die hierbij aansluiten? Joeeee stuur me een DM of een mailtje (jipisabel@outlook.com)


Anyways..

Dit was weer eens blog die ik graag wilde delen omdat ik graag laat zien dat anderen die zich zo voelen en/of zich hier in herkennen, niet alleen zijn! Want nee, dat ben je niet. Ik en nog veel en veel meer andere vrouwen (en mannen) hebben net als jij, verschillenden dingen waar we mee struggelen. Het meeste wordt niet graag en luidkeels gedeeld, dus daarom doe ik het! <3


Volg je mij op Instagram?


Heb je dit artikel gelezen? Deel dan vooral je gedachten hier, op mijn Instagram of in mijn Facebook community (word lid!!)

Praktijk De Krachtige Vrouw

KVK: 64043134

Gierstraat, Haarlem

Tel: 0639860201

  • Twitter - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2020 by Jip Isabel