• Eveline

Vast zitten in je werk: zo kwam ik eruit

Herken je dit: Je hebt al een tijdje dezelfde baan, waar jij je op zich comfortabel in voelt. Het gaat je prima af en je hebt gezellige collega's. Toch heb je het idee dat je een beetje vast zit in je werk. Je zou wel iets anders willen, maar je weet niet zo goed wat.


Of je bent (bijna) afgestudeerd en het is tijd om de arbeidsmarkt te gaan verkennen. Maar je weet niet zo goed wat voor baan je precies wilt. Soms kijk je wel eens naar vacatures, maar je komt er nooit een tegen waar je nou écht enthousiast van wordt.De keuze is reuze, maar wat moet je nu kiezen?

Veel mensen lopen hier vroeg of laat in hun carrière tegenaan. Waar het vroeger nog heel normaal was om jarenlang hetzelfde werk te doen bij dezelfde werkgever, is dat nu wel anders. Niemand kijkt gek op als je na 3 jaar van werkgever switcht. Ook zijn we heel erg opgegroeid met het idee dat je alles kunt worden wat je wilt. De mogelijkheden lijken eindeloos. Dat is aan de ene kant heel fijn, maar aan de andere kant maakt dat het ook juist lastig kiezen. Want hoe weet je nu dat je de juiste richting kiest? En als blijkt dat je je na een aantal jaar in een functie toch niet zo happy voelt, wat doe je dan? Hoe zorg je ervoor dat je dan wél de juiste keuze maakt?


Waarom adviezen van vrienden hierover niet altijd de beste zijn

Ook ik liep hier tegenaan. Meerdere keren zelfs. Erover praten met vrienden, familie of collega’s kan helpen en inzichten geven. Zij kennen je en weten wat je kunt. Maar weten ze ook wat jij écht wilt? Ook komt het vaak voor dat zij, juist omdat ze het beste met je voor hebben, adviseren om voor een veilige optie te kiezen. Bijvoorbeeld iets met baangarantie, of iets dat aansluit bij je opleiding.


Wie ben ik nou echt en wat wil ik nou echt?

Op het moment dat je voor je gevoel vast zit in je carrière is het juist goed om je hier even helemaal los van te maken. Terug te gaan naar de basis. Eerlijk te zijn tegen jezelf: wie ben ik nou echt en wat wil ik nou echt? Dit klinkt zwaar, maar door daar eerlijk over te zijn kun je een goede basis leggen, van waaruit je kunt gaan zoeken naar een nieuwe uitdaging. Probeer buiten de gebaande paden te denken. Laat je huidige functie en opleiding los. Los van dat alles, wat zou je willen? Ook als dat iets totaal anders is?


Iemand van buitenaf kan nieuwe inzichten geven

Het is supermoeilijk om zoiets in je eentje te doen. Omdat je soms toch vast zit in bepaalde overtuigingen zoals :“ja maar, hiervoor heb ik niet de juiste opleiding” of “ja maar daar kan ik geen baan in vinden”. Ondanks dat familie en vrienden graag met je meedenken en het beste met je voor hebben, kan het juist goed zijn om het er met een onafhankelijk persoon over te hebben. Iemand die niet oordeelt, de juiste vragen stelt en je een spiegel voorhoudt als het nodig is. Met concrete tips en ideeën komt het moment dat je duidelijkheid hebt over welke richting je op zou willen.


Waarom ik niet happy was in mijn baan: een grote eye-opener

Daarom heb ik mezelf een jobcoach “cadeau” gedaan. In een paar sessies ging ik met haar terug naar de basis. Ik moest bijvoorbeeld uit een hele lijst met waarden kiezen wat voor mij de 5 belangrijkste waren in het leven. Denk aan waarden als plezier, geld, geluk, gezondheid, religie, goed doen, familie, schoonheid, en nog veel meer. Toen ik er na lang wikken en wegen 5 had gekozen en op volgorde van belangrijkheid had gezet, vroeg ze: “welke van deze waarden komen terug in je huidige baan?” Ik keek ernaar. Geen één! Wow. Logisch dat ik me niet happy voelde in mijn baan. Dat was wel even een eye-opener. Ze vroeg me welke van deze waarden in ieder geval terug moesten komen in mijn volgende baan. Dat kon ik dan wel weer duidelijk aangeven.


Wat zijn jouw waarden? En welke bedrijven passen daarbij?

Daarnaast keken we onder andere naar waar ik goed in was (en waar mijn naasten vonden dat ik goed in was en of dat matchte), wat ik leuk vond, wat mijn ideale werkomgeving zou zijn en wat voor bedrijven en functies daarbij zouden passen. We begonnen dus echt met de basis en van daaruit werd het steeds concreter. Zo wist ik bijvoorbeeld dat ik een baan in de buurt wilde, bij een jong en wendbaar bedrijf met weinig hiërarchie. Een baan waar ik veel vrijheid zou krijgen en me verder kon ontwikkelen. Zo kon ik heel gericht gaan kijken wat voor bedrijven in de buurt hierbij aansloten. En kijken of daar vacatures open stonden, of dat daar mensen werkten die ik kende met wie ik eens kon gaan praten over hoe het daar is.


"Ja maar, een jobcoach is duur"

Ik spreek veel vriendinnen die ook vastzitten in hun baan maar niet goed weten wat ze dan wel willen. Als ik dan vertel hoe enthousiast ik ben over mijn jobcoach en hoe goed ze me heeft geholpen, krijg ik vaak terug: “ja maar, het is zo duur!” Dat hoeft niet zo te zijn. En het is zo zonde om daar niets mee te doen! Want als je 30 of 40 uur per week aan je werk besteedt (écht een groot deel van je leven), dan kun je er maar beter voor zorgen dat je die uren zo leuk mogelijk maakt, toch? Hoe fijn zou het zijn om elke dag met energie en plezier naar je werk te gaan?

Ja, een jobcoach kan een investering zijn, maar wat is het je waard om straks echt een baan te hebben waar je helemaal happy van wordt? Meer dan dat paar nieuwe schoenen en die nieuwe winterjas, toch?


Begeleiding via je huidige werk

Daarnaast hebben veel bedrijven een HR-afdeling waar ook loopbaanspecialisten werken. Zoek eens uit of dat bij jouw werk het geval is. Vaak is het mogelijk om daar gratis gesprekken mee te voeren en kunnen zij je ook al een heel eind op weg helpen. Als er geen loopbaanspecialisten op jouw werk zijn, kan het wel helpen om bij je leidinggevende aan te geven dat je er niet zo lekker in zit. Dat ligt natuurlijk wel helemaal aan de band met je leidinggevende, maar soms zijn leidinggevenden heel begripvol en bereid om met je mee te denken.


Zorg voor een klik met je coach

Bekijk dus eens wat de mogelijkheden via je werk zijn, of zoek zelf een jobcoach in de buurt. Belangrijk: ga na wat je gevoel is bij de coach. Is er een klik? Voel je je op je gemak bij diegene? Dat is heel belangrijk voordat je zo’n traject in gaat, want je zult toch de diepte in moeten gaan voor het gewenste resultaat. Voel je dus geen klik, dan raad ik je aan om verder te zoeken. Want ja, het kan wel een investering zijn, dus zorg dat je er alles uit kunt halen wat erin zit.


Eindelijk op mijn plek

Na een paar sessies met mijn jobcoach had ik heel helder welke kant ik op wilde en wat daarbij zou passen. Voor mij bleek dat een combi van ondernemen en (vooralsnog) loondienst. Ik ben mijn eigen bedrijf begonnen en daarnaast vond ik al vrij snel een baan die helemaal aansluit bij wat ik wilde (én bij mijn waarden ;-))! Wat mij betreft is mijn jobcoach de investering dubbel en dwars waard geweest. En ik gun jou dat ook. Mijn grootste tip is dus: doe jezelf een jobcoach cadeau!


Liefs Eveline