Hoe om te gaan met je hooggevoeligheid? (Tips HSP)

Ik schreef al eerder over hooggevoelige personen. En ik heb beloofd om een aanvullende blog te schrijven met tips voor als je een HSP bent, zodat je je hooggevoeligheid minder als last ervaart en meer als een fijne bijkomstigheid waar je kracht uit kunt halen.

In het kort: wat is hooggevoeligheid?

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP, ‘Highly Sensitive Person’. Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.


Lees mijn persoonlijke verhaal over hooggevoelig zijn hier.


Wist je dat? 1 op de 5 personen is hooggevoelig!

Maar hoe ga je dan om met hooggevoeligheid?

Heel leuk en aardig allemaal.. maar als je niet weet hoe je om moet gaan met de extra gevoeligheid voor prikkels en indrukken, wordt hooggevoeligheid al snel als een last ervaren. Tijd dus voor wat tips!


Tips voor het omgaan met hooggevoeligheid

 1. Bespreek het! Zeker met je vriend, familie en mensen die dicht bij je staan. Ook is het handig om mensen met wie je werkt te verstellen over je hooggevoeligheid. Het is niks om je voor te schamen maar ook voor hen, wanneer ze zich erin verdiepen. zullen waarschijnlijk wat dingen op zijn plek vallen. De omgang met elkaar gaat zo alleen maar makkelijker worden! Tip: Bied ze bijv. een boek aan om te lezen over het onderwerp.

 2. Ochtend en avond routine: Zet minimaal twee uur voor het slapen gaan alle elektronische apparatuur uit en ga over tot kalmerende bezigheden, zoals het lezen van een inspirerend boek. Zorg dat je ochtend ook rustig verloopt. Besteed 30 minuten aan yoga of meditatie. Daarnaast is schrijven of lezen ook aan te bevelen.

 3. Leer grenzen stellen: Wees eerlijk naar jezelf en naar een ander, jij bepaalt de hoeveelheid prikkels die bij je binnenkomen.

 4. Herken je triggers: Niet iedereen die hooggevoelig is, is hetzelfde. De een is gevoeliger dan de ander. De een kan wél tegen harde geluiden, de ander niet. De een neemt emoties van andere over, de ander niet. Ga er dus eens op letten en houd bijv. een notitieboekje bij en schrijf daarin wat je triggert. Welke momenten, gebeurtenissen, zintuigelijke waarnemingen etc. zorgen dat je gestresst, geïrriteerd, emotioneel of angstig maken. Maar doe ook hetzelfde met alles wat je positief doet voelen want..

 5. Ken ook je super powers!: Ondanks dat je als HSP'er niet overal tegen kunt en sommige dagen of momenten teveel prikkels geven, heb j daarentegen ook veel positieve kwaliteiten, want je bent: creatief, gewetensvol, loyaal en zeer waarderend over kunst.

 6. Noise canceling headphones: Beste tool ever! Ik moet zeggen dat ikzelf nogsteeds een nieuwe moet aanschaffen (work in progress) maar van mede HSP'ers weet ik dat ze zweren bij een noise canceling headphone. Het sluit alle geluiden buiten en je kunt kalmerende muziek opzetten. Ikzelf ga heel goed op piano muziek als ik me moet concentreren of tot rust wil komen. Maar ook meditatie muziek en Ambient relax afspeellijsten staan bovenaan mijn meest afgespeelde muziek lijst.

 7. Omarm je hooggevoeligheid: Omarm dat je hooggevoelig bent en maak van je last een kracht. Vertrouw op jou, geef aan hoe je je voelt (aan jezelf en aan anderen) en handel hier ook naar. Leef in het hier en nu, ben jezelf bewust van wat je doet en wat je wel of juist niet wil. Eerst even op de rem trappen om stil te staan, te rusten, te reflecteren en vanuit daar weer verder gaan met een positieve instelling. Dat is niet gemakkelijk maar helpt je wel verder.

 8. Sluit je af voor negatieve gevoelens van anderen: Wil je leren hoe je emotiesvan anderen achterlaat en NIET mee naar huis neemt? Ik heb geleerd om -wanneer ik met iemand praat- me voor te stellen dat ik een beschermlaagje om me heen heb of me in een bubbel bevind waar de emoties niet doorheen kunnen. Door dit te visualiseren, houd je iemand negatieve energie buiten jezelf en kunnen ze tóch hun hart bij je luchten.

 9. Vraag jezelf af of het jouw emoties zijn: Lukt het niet om je helemaal af te sluiten? No worries, het vergt oefening. Maar mocht je overspoeld raken door nare gevoelens, vraagje dan af waarom jij je zo voelt. Is het wel jouw eigen gevoel of zijn het de emoties van een ander die je binnenlaat?

 10. Leer prioriteiten stellen: Ben je al helemaal 'gaar' aan het einde van de dag of heb je wat drukke dagen achter de rug en heb je geen puf meer, maar heb je eigenlijk afgesproken met een vriend of vriendin, of heb je een verjaardag op de planning staan? Zeg af.. Wees gewoon eerlijk en realistisch naar jezelf toe en zet jezelf altijd op nummer 1! Probeer de afspraak desnoods te verplaatsen of spreek voor iemands verjaardag af een stuk taart een keer te eten. Voel je vooral niet schuldig voor afzeggen. Als ze je kennen, zullen ze het begrijpen en anders.. hebben ze pech gehad!

 11. Luister naar je lijf: Je lichaam geef signalen af. Merk je dat je behoefte hebt aan rust? Trek je dan terug. Probeer een manier te vinden om daar gehoor aan te geven. Creëer desnoods een ruimte voor jezelf in huis, als je een druk gezin hebt.

GOODLUCK TOPPER <3

Bronnen:

https://www.jipisabel.nl/blog/hooggevoelig-hoogsensitief-kenmerken

https://www.nieuwetijdskind.com/hsp-10-tips-voor-hoog-sensitieve-mensen/

https://sochicken.nl/hooggevoeligheid_tips_voor_meer_balans