Wat doet stress met jouw lichaam en hormoonbalans?

Bijgewerkt op: 30 sep. 2019

Stress, we hebben er dagelijks allemaal mee te maken. Stress dat ontstaat door werk gerelateerde zaken, emotionele stress of gezonde stress zoals blijdschap. Maar welke vormen van stress zijn er, hoe werkt dit in/op ons lichaam en hoe spelen je hormonen hier een rol bij?

Gezonde stress

Gezonde stress heeft ieder mens nodig, dit om goed te kunnen functioneren en de lichaamscellen energie te laten produceren. Daarnaast kan gezonde stress zorgen voor lichamelijke veranderingen (bijvoorbeeld door zenuwen voor dat ene examen) zoals verhoging van de bloeddruk en het stijgen van de hartslag dat er voor zorgt dat er extra zuurstof beschikbaar komt en het lichaam klaar wordt gemaakt voor actie. Concentratie wordt hierdoor beter maar ook zorgt deze vorm van stress voor meer creativiteit, effectiviteit en efficiëntie. Mede door deze stress kan je nog net even een sprintje trekken naar je (bijna) gemiste trein of nog even doorpakken bij een deadline.


Deze vorm van stress is vaak van korte duur en het lichaam kan hier snel van herstellen (binnen enkele uren en dagen). Kortom deze vorm van stress is dus noodzakelijk.


Ongezonde stress

Wanneer je langdurig bloot wordt gesteld aan stress door bijvoorbeeld een nare thuissituatie of iedere dag maar weer met tegen zin naar je werk gaat kan dat ontzettend veel invloed hebben op de hormonen in ons lichaam.


Note: Ongezonde ofwel langdurige stress kan onder meer zorgen voor depressie, burn-out, veel lichamelijke klachten en een disbalans in onze hormoonhuishouding.


In het speciaal wil ik ook voedingsstress benoemen, tegenwoordig hebben veel meisjes maar ook jongens hier last van. De juiste keuze maken ontremd voeding, een laag zelfbeeld en continue bezig zijn met eten zorgt ook voor veel stress. Sport is ook een vorm van stress, nu is dit natuurlijk niet ongezond maar wel wanneer wij dit te vaak en te lang doen. Iets waar vele zich nog niet bewust van zijn.


Tip: Sport kan zeker een aanrader zijn om juist stress te verlichten (aanmaak gelukshormoon) maar wanneer dit te lang en te vaak wordt gedaan werkt het averechts. Wat je kunt doen is 'hormoonproof' trainen. Maximaal 4 keer per week sport bijvoorbeeld krachttraining wat maximaal 50 tot 60 min duurt.


Lees ook: