Rejection Sensitivity: Bang zijn voor afwijzing

Bijgewerkt op: 8 nov. 2019


Zoals ik je vertelde in mijn vorige blog voelde ik me in het verleden (en nu soms ook nog wel) vaak niet gezien of gehoord. Eigenlijk dacht ik altijd dat het aan mij lag en probeerde ik het zo onopvallend mogelijk voor anderen voorbij te laten gaan, zodat ze niet dachten of zeiden dat ik een aansteller was.


Lees hier meer over (mijn) hooggevoeligheid


Rejection Sensitivity

Nu weet ik echter dat mijn gevoel een naam heeft: 'Rejection Sensitivity'. Dit is een bovenmatige gevoeligheid voor (toekomstige) afwijzing. Het komt voort uit het feit dat we als mensen van nature sociale wezens zijn die in groepen leven. Geaccepteerd worden en ergens bijhoren zijn onderdeel van onze basisbehoeften. We ontlenen er onze identiteit aan en het beschermt ons tegen potentieel gevaar.


Rejection Sensitivity: bovenmatige gevoeligheid voor (toekomstige) afwijzing

Je kunt je voorstellen dat ook mensen die niet hooggevoelig zijn dit gevoel van mogelijke afwijzing kunnen ervaren. Iedereen heeft uit evolutionair perspectief in meer of mindere mate dezelfde basisbehoeften. HSP’ers zijn echter extra gevoelig voor afwijzing, vooral als ze in hun jeugd meerdere negatieve ervaringen hiermee hebben opgedaan.


Hoe merk je het?

Iemand met Rejection Sensitivity voelt zich snel afgewezen of heeft het idee dat hij of zij niet aan de verwachtingen van anderen voldoet. Wellicht herken je jezelf in de volgende gedachten.

 • Ik ben niet goed/slim/knap/leuk/aardig genoeg

 • Ik kan nooit eens iets goed doen

 • Ik krijg nooit waardering voor wat ik doe

 • Anderen vinden mij maar raar

 • Ik heb het gevoel dat ik nergens bij hoor

 • Niemand houdt van mij

 • Niemand begrijpt hoe ik me voel

 • Ik kan anderen maar beter niet lastig vallen met mijn gevoel


Al deze gedachten komen voort uit de vooringestelde angst om afgewezen te worden. Soms is dit gevoel zelfs zo sterk dat je er al onbewust op anticipeert door óf anderen te proberen te pleasen, óf bepaalde situaties (bijvoorbeeld conflicten) te vermijden.


Dat laatste ben ik zelf erg goed in, maar ik merk steeds meer dat ik door het vermijden van confrontaties alleen mezelf in de vingers snijd. Beter zoek je ze dus wél op, want voor je het weet beland je in een self-fulfilling prophecy en komt dat wat je het meest vreesde uit.


Lees hier de feiten en fabels bij hooggevoeligheid


Hoe komt het?

Zoals ik eerder schreef, zijn HSP’ers vaak extra gevoelig voor afwijzing als ze dit in het verleden (meerdere keren) hebben meegemaakt. Hooggevoelige mensen beleven prikkels op een intensere manier dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Alle gebeurtenissen wordt dieper in de hersenen verwerkt. Nieuwe gebeurtenissen worden vervolgens met deze gebeurtenissen vergeleken.


Ben je als HSP’er in het verleden afgewezen? Dan wordt dit diep in de hersenen gelinkt aan misschien nog wel andere gebeurtenissen in het verleden, het heden en de toekomst, terwijl de nieuwe situatie vaak niet eens feitelijk overeenkomt.


Lees hier waarom luisteren naar je gevoel voor HSP’ers extra belangrijk is


Drie tips om ermee om te gaan

 1. Probeer je angst voor afwijzing los te zien van jezelf. Angst wordt veroorzaakt door stress. Maar in dit geval is de stress vaak niet reëel. Jij hebt geen volledige invloed op hoe iemand anders gaat reageren en je kunt het al helemaal niet naar waarheid voorspellen. En al wijst iemand jou af, dat hoeft helemaal niet met jou te maken te hebben. Die andere persoon heeft vaak ook zijn of haar eigen angsten.

 2. Ga de confrontatie juíst aan. Je weet nooit hoe een situatie afloopt als je deze vermijdt. En zo houd je je angst voor afwijzing in stand. Terwijl, vaak komt die afwijzing helemaal niet. Hoe meer situaties waarvoor je van tevoren een negatieve uitkomst voorspelt positief uitpakken, hoe sneller jij je angst voor afwijzing getackeld hebt. Zowel communicatie als mindset zijn key.

 3. Focus op wat jij zelf wil. Het kan heel energierovend zijn altijd maar bezig te zijn met wat anderen misschien van je zouden denken of vinden. Dit gaat vaak ten koste van het bereiken van je eigen doelen. En als jij zelf dat doel hebt gesteld, waarom zou je je dan druk maken over wat iemand anders daarvan vindt?

 

Volg Annick ook op Instagram: @more_than_wrds en @annick1.0. Haar website www.morethanwrds.nl is tijdelijk onder constructie.

 

Bronnen:

https://hspenwerk.nl/omgaan-angst-afwijzing/

https://hsperson.com/ (website van Dr. Elaine Aron, HSP-expert)

https://hsptraining.nl/waarom-zoeken-hoogsensitieve-personen-zoveel-bevestiging/

https://hsptraining.nl/10-tips-schijt-aan-wereld-mindset/

https://www.duopraktijkdecocon.be/angst_voor_afwijzing_overwinnen.php

https://www.rightinplace.nl/rejection-sensitivity/