Vind de rust en de pracht op een onontdekt Eiland als Nisyros (Griekenland)

'Ik ben zo blij dat je eerste ervaring met Griekenland op een niet-commercieel eiland is!' zegt Marilyn, terwijl ze een glas koukouzina (soort Raki) voor zichzelf inschenkt. We zitten tussen de locals op een verjaardagfeest in Nikia, waar ik door haar en haar man onverwacht ben uitgenodigd. Ik kijk om me heen en geniet van het Griekse spektakel. Lachen, gieren, brullen, de mensen hebben het enorm naar hun zin en ondanks dat ik de praatgrage en gezellige Grieken niet kan verstaan, voel ik me ontzettend thuis. En dát gevoel -het thuiskomen- legt eigenlijk precies uit wat Nisyros, uitstraalt en hoe het eiland je onthaalt; warm en met open armen.


Nisyros

Het kleine eiland Nisyros, ligt ten zuiden van het eiland Kos. Het is 41 km² en heeft +/- 1000 inwoners.) Het Eiland staat bekend om zijn -gelijknamige- 698 meter hoge vulkaan.

Met open armen

De boot van Kateros Shipping Co. (KT) mindert vaart en ik sprint naar de reling om het eerste aanzicht van Nisyros te aanschouwen. We varen langs een aantal prachtige wit met blauwe huizen en een klein wit met rood kerkje, die hun plaats hebben genomen onderaan de de bergen en de weelderige natuur die zich daarop heeft gevestigd. De kapitein verwelkomt ons op Nisyros en legt de boot aan in de ieniemienie haven van Mandraki.

Ik loop de boot af en Mike komt me tegemoet: 'Ik wist gewoon dat ik de mooiste vrouw van het schip moest hebben!' zegt hij in het Engels. 'Aangenaam, Ik ben Mike en ik mag je vandaag verwelkomen op ons prachtige eiland.' Wat een charmeurs zijn die Grieken ook! Samen met Mike stap ik in de huurauto, die ik de rest van de week mag gebruiken om het eiland te verkennen.


Ik verblijf de vijf dagen op het eiland in hotel 'Polyvotis' in Mandraki. In het hotel word ik vriendelijk ontvangen door de receptioniste en nadat ik me even heb opgefrist, ga ik samen met een medewerker en de manager van het hotel een koffietje drinken om mijn planning voor de komende dag te bespreken. We sluiten de dag af met heerlijke Griekse meze (tapas) bij het prachtig - onder het klooster van Spiliani- gelegen restaurant Oxos. Terwijl ik geniet van de hapjes, kijk ik om me heen en groeit het enthousiasme in me. Wat ben ik heerlijk en met open armen verwelkomt. Ik kan niet wachten om het eiland te ontdekken.

Mandraki

Mandraki is naast de haven, ook de hoofdstad van Nisyros. Het kleine stadje is gevuld met witte huisje met blauwe details en platte daken. Boven Mandraki steekt de hoge rots met daarop het klooster van Spiliani dat vroeger bezit was van de Ioanniten Ridders, uit.


De vulkaan die slaapt

Mike parkeert de auto en terwijl we richting de ingang lopen, probeer ik te wennen aan de stank van de zwavel. Mike heeft me in de auto al verteld dat we naast de bekende krater, ook gaan kijken naar een nog vrij actief deel van de vulkaan, iets waar toeristen nooit op gewezen -of met een gids mee naartoe genomen- worden. Dus in plaats van dat we de stroom toeristen achterna lopen, slaan wij na de ingang rechtsaf. Gelukkig heb ik mijn gympen aan want we klimmen een heel stuk omhoog over een klein en ruig pad. Bijna boven zegt Mike ineens dat ik mijn had op de rots moet leggen. Ik doe wat hij zegt en wanneer ik mijn hand op de rots leg voel ik dat deze gloeit. De warmte uit de vulkaan voel je hier aan de oppervlakte en het is gek om de kracht van de natuur op deze manier te ontdekken. Te bedenken dat, terwijl ik hier sta, ergens diep onder de grond de lava van de actieve vulkaan, rustig ligt te pruttelen. Heftig! Na ons tripje omhoog, neem ik natuurlijk ook nog even de tijd om de grote, bekende, krater te bekijken. Wanneer ik de krater inloop voelt het alsof ik in een soort maan landschap terecht ben gekomen. Stoom komt uit verschillende gaten uit de grond en de rotsen zijn door het zwavel groen gekleurd. Het is een geweldige en magische ervaring en ik geniet van de natuur op z'n ruigst.

Stefanis krater

Nisyros staat bekend om zijn -gelijknamige- 698 meter hoge vulkaan. Door twee heftige uitbarstingen, ongeveer 25.000 jaar geleden, stortte de vulkaan in en ontstond de huidige komvormige 'stefanos' krater. De vulkaan slaap top dit moment wel, maar dooft niet omdat hij op actieve breuklijnen ligt. Hij kan dus (ooit) nog wel eens uitbarsten. Vanuit Mandraki kun je met de bus naar de krater en kun je (met of zonder gids) door de krater lopen. Wanneer je door de krater loopt merk je heel goed dat de vulkaan nog leeft. Uit gaten in de grond komt namelijk nog warmte en stoom. Ook komt de geur van zwavel je -al ver voordat je de kater bereikt- tegemoet doordat de dampen ontsnappen uit de gaten in de grond.


De stad die mijn hart veroverde

Voor de lunch verplaatsen we ons naar het hoogst gelegen en prachtige stadje Nikia. Een stadje (of eigenlijk meer een drop) dat al sinds de 17e eeuw bestaat en met zijn schoonheid mijn hart heeft weten te veroveren. Een plek met prachtige wit met blauwe huizen en uitzicht op, aan de ene kant de krater en aan de andere kant de zee. Wanneer je vanaf de parkeerplaats tussen de huisjes door omhoog loopt, vind je midden in het dorp het meest prachtige plein genaamd 'Porta'. Een plein met een vloer ingelegd met stenen mozaïek, dat is gevuld met tafeltjes en stoeltjes van de twee kleine, aangrenzende restaurantjes. Naast de twee restaurants, grenst ook de plaatselijke kerk aan dit plein. Mike vertelt me dat dit plein al jaren lang, het centrum van het dorp is en dat hier elke belangrijke gebeurtenis: van huwelijken, tot verjaardagen, tot dopen, tot, alles wat je maar kunt bedenken, wordt gevierd. En bij elke gelegenheid wordt het hele dorp (en zelfs het hele eiland) hier uitgenodigd om te proosten. Ik wordt dan ook door Mike en Marilyn uitgenodigd om die avond de verjaardag van een van hun vrienden te vieren, in een van de restaurant aan dit plein.

Mike & Marilyn

Mike is opgegroeid op het Eiland, is vervolgens een aantal jaar in New York gaan wonen, waar hij zijn vrouw Marilyn heet leren kennen en zijn later (samen) terug verhuisd naar Nisyros. Hier runnen ze nu hun eigen bedrijf genaamd: 'Eagles nest car & bike rentals.' Tevens is Mike de beste gids die je je maar kunt wensen. Hij weet álles over de geschiedenis en laat je met alle plezier (en zijn aanstekelijke enthousiasme) alle verborgen schatten van het eiland zien.


Overige bezienswaardigheden

Toen ik aan verschillende locals op Kos vertelde dat ik vijf dagen op Nisyros zou verblijven, keken ze me verbaasd aan en zeiden ze allemaal dat het eiland zo klein is, dat ik me waarschijnlijk zou gaan vervelen. Maar het tegendeel was waar. Ik heb in vijf dagen tijd zoveel gezien en ontdekt, vooral ook plekken die de meeste toeristen (die maar een dagje blijven) nooit zullen zien of ontdekken. Ik zou er een heel boek over kunnen schrijven, maar om jullie dat te besparen zal ik in het kort omschrijven wat ik al die dagen, naast de bovengenoemde bezienswaardigheden, heb gezien en gedaan.


Stefanis krater & nikia

Zoals hierboven al genoemd. Must go's op het eiland.


Kerkje Nikia

Op de weg naar Nikia, kun je afslaan met de auto naar een pad dat brengt naar het hoogste punt van het eiland. Hier staat een prachtige kerk die je het prachtig 360 graden uitzicht over de zee en de vulkaan geeft.

Volksmuseum

George is de manager van het volksmuseum op het eiland. Hij is hier een jaar geleden komen wonen, met het idee hier drie maanden te verblijven, maar hij wilt niet meer weg. Hij spreekt met zoveel liefde over het eiland en weet alles over de geschiedenis ervan. Hij neemt je dan ook graag op tour door het museum en legt je met veel enthousiasme uit hoe het eiland is ontstaan en welke bevindingen er allemaal zijn gedaan.


Emporios

De stad staat bekend om zijn architectuur én de gezelligheid in de zomermaanden. In de zomermaanden is het plein in het midden van het stadje bezet met een heleboel tafeltjes, die zelfs doorlopen in de nauwe straatjes. Een en al gezelligheid, met lekker eten en vaak ook nog live muziek! Tevens bevind zich in dit stadje het restaurant 'Balkony'. Een restaurant met -zoals de naam al zegt- een balkon waar je kunt eten terwijl je geniet van het prachtige uitzicht over de krater van het eiland.


Avlaki

Een plek die weinig toeristen kennen. Avlaki is een prachtige kleine haven en een lava steen "strand" dat verborgen ligt aan de andere kant van het eiland (je komt aan in Mandraki en je moet om de berg rijden om bij Avlaki te komen) Het werd tot 1950 gebruikt als toegangspunt tot Nikia, waar schepen en roeiboten aanlegde om hun goederen vanaf daar, met ezels, naar de stad te brengen. Tegenwoordig zijn de huizen daar verlaten en wordt het alleen nog gebruikt als plek om te zonnen en zwemmen.

Fort paleo castro

Het fort stampt uit de tijd van 1200 voor Christus en is nog in een hele goede staat. Het is nog steeds in zeer goede staat vanwege zijn hoogwaardige constructie en de niet te vernietigen vulkaan steen waaruit het gebouw bestaat. Je kunt bovenop het fort klimmen en hier genieten van een prachtig uitzicht over Mandraki en de kustlijn.


Panagia Thermiani en Romeins badhuis in Pali

Dit kleine kerkje, opgedragen aan de maagd Thermiani, ligt net buiten het stadje Pali. Het bevindt zich tegenover het verlaten Romeinse badhuis en spa, dat werd gebouwd door doctor P. Pantelidis. Het gebouw is precies voor een bron met thermisch water (warm water bron) geplaatst. In eerste instantie zou het een kliniek, gebouwd door Hippocrates zijn, dat gebruik maakte van de therapeutische eigenschappen van de bron. Later toen het gebouw was ingestort en de toenmalige eigenaar er een Spa van wilde maken, werd dit tegengehouden door de bewoners.


Tot snel Nisyros!

Na vijf dagen te hebben genoten van de gastvrijheid, de warme mensen en het prachtige eiland is het weer tijd om vaarwel te zeggen. Met een klein beetje pijn in mijn hart stap ik op de boot. Terwijl we weg varen, kijk ik toe hoe het eiland steeds een beetje kleiner wordt. Ik heb de mensen die ik ontmoet heb beloofd dat ik terug kom en dat ben ik ook zeker van plan. Want ondanks dat ik het eiland niet kende, voelde het al thuis komen en die ervaring met dit eiland, moét ik met mijn vriend delen. Dus een kort afscheid, want ik ga Nisyros heel snel weer opzoeken!