Zo laat ik mijn negativiteit mijn week niet verpesten en werk ik aan mijn zelfliefde - Mandy

Even niet lekker in je vel? I feel you! Afgelopen week was zo'n week en de negatieve gedachten namen het over van de positieve. Gelukkig heb ik wat trucjes voor mezelf waardoor ik me altijd weer beter voel en ik weer herinnerd word aan mijn waarde en de liefde voor mezelf. En deze trucjes voor wat zelfliefde en acceptatie, wil ik graag met jullie delen.

By Rendiansyah Nugroho Via unsplash.com

De week bestond uit negatieve gedachten

Van de week kreeg ik een pakketje met beauty producten binnen en daar zat een kaartje bij waar ik spontaan een glimlach van op mijn gezicht kreeg. Het zette me namelijk direct aan het denken. Deze week zat ik namelijk niet zo lekker in mijn vel en heb ik veel negatieve gedachten gehad. Bijvoorbeeld negatieve gedachte over hoe ik eruit zie of een puistje dat op mijn kin zat en waar ik dan enorm van kon balen.


Zo liet ik dus bijna gewoon mijn dag verpesten door een pukkel of iets wat ik mijn ogen fout had gedaan (sounds stupid right?). Dat kaartje echter, met een heel simpel tekstje liet me weer bewust worden van mijn negatieve gedachten en er iets positiefs mee doen. Ik vroeg me hierdoor af waarom ik me zo liet lijden door een pukkel of die gebeurtenis op werk.. Tijd om weer eens bewust te zijn van wat ik van binnen voel en even in de tijd stil te staan.


Onbewust denk je al snel dat je niet goed genoeg bent

Hoe je het ook went of keert iedereen heeft zo nu en dan negatieve gedachten over zichzelf, sommige zelfs dagelijks (Je voelt je dik, dun, minder mooi, je hebt gefaald in je eigen ogen op bijvoorbeeld werk en zo kan ik wel even doorgaan).


Die gedachten en gevoelens kunnen door externe factoren ook verergerd worden. Door emotionele stress, werkdruk of social media en het streven naar perfectie. Deze maatschappij draait namelijk tegenwoordig alleen maar om het 'perfecte' plaatjes zoals het hebben van maatje 34 of het hebben van een sixpack. Maar het draait tegenwoordig ook om het 200% willen presenteren op werk en aan iedereen willen bewijzen dat jij wél zes dingen tegelijk kunt doen. Hierdoor loop je jezelf snel voorbij en dat zorgt voor weinig zelfliefde en respect voor jezelf. Dit zorgt onbewust dat je al snel denkt dat je niet goed genoeg bent zodra het allemaal niet lukt en je denkt dat je faalt of een ander teleurstelt.


Ik stel me de vraag: 'waarom voel ik me nu zo?'

Zelf was en ben ik hier ook schuldig aan. Naarmate ik ouder word en bewuster ga leven vallen me die gedachte inmiddels wel op. Ik probeerde het te herkennen en te analyseren: Waarom voel ik me nu zo of heeft het met een bepaalde periode te maken zoals veel stress of hormonale schommelingen? Dan komt de volgende vraag: kan ik er wat aan doen?


Dit is natuurlijk niet altijd even makkelijk en zoals ik hierboven vertel had ik er deze week dus ook flink moeite mee. Dit komt dan doordat ik druk ben op werk en tevens omdat er momenteel veel emotionele stress -in mijn privé leven- speelt. Normaal doet een pukkel me natuurlijk niks, of denk ik door één gebeurtenis op werk heus niet dat ik direct gefaald heb. Maar nu voelde ik me ineens heel onzeker over alles.


Gedachten accepteren en aandacht voor zelfliefde

Zodra ik dus merk dat ik door een negatieve bril heen kijk -door alle drukte om me heen- probeer ik daar direct iets aan te doen. En nee, hiermee bedoel ik niet het te 'verhelpen', maar wat ik bedoel is de gedachten te accepteren en proberen zoveel mogelijk dingen te gaan doen waardoor ik een goed en positief gevoel in mezelf kan boosten.


Dit doe ik voornamelijk omdat het kijken door die negatieve bril, zorgt dat ik een bepaald gevoel van controle wil hebben. Dit kan zich dan bijvoorbeeld uiten in controle willen hebben over mijn eten, sporten of andere verslavingen. Dat is nu juist precies wat ik dan wil voorkomen!


Vroeger was ik nog niet zo ver dat ik het zo bewust kon 'signaleren' en dat zorgde ervoor dat ik het niet accepteerde en vooral mezelf niet accepteerde. Zodra ik dus stressvolle periodes door maak en merk dat ik hierdoor door die negatieve bril heen kijk, zorg ik voor dat stukje acceptatie van mijn gedachte en aandacht voor zelfliefde. Dit is iets heel persoonlijks, maar ik weet dat veel meiden/vrouwen hier ook mee struggelen en het is daarom juist goed om er over te praten! Praten met elkaar, om elkaar te kunnen ondersteunen en helpen. Iedereen heeft namelijk af en toe deze gedachten en het is juist de kunst om ze te accepteren, niet weg te stoppen.


Mijn persoonlijke feel good tips

Om deze reden wilde ik een paar van mijn persoonlijke tips op een rijtje zetten om je weer in een feel good mood te komen. Ook ik heb struggles waar ik soms niet omheen kan maar het leren accepteren en loslaten is de eerste stap.


 1. Boeken lezen. Ik word van lezen ontzettend rustig en vooral boeken die mij inspireren en verder in het leven hebben mijn voorkeur. 2 van mijn favoriete boeken zijn bijvoorbeeld: Mindgym en 365 dagen succesvol.

 2. Een dagje winkelen in een andere stad en veel leuke hotspots bezoeken.Budget tip: Kijk eens in je kledingkast wat je al een jaar niet hebt gebruikt en verkoop het online, zo heb ik al heel wat kunnen verdienen aan al die schoenen die ik kocht en nooit heb gedragen (serious shoe addict haha!)

 3. Beauty dagje, treat yourself met een goede badsessie, sauna of massage.Dit zorgt voor de nodige ontspanning en hierdoor een heldere gedachten.

 4. Vriendinnen en vrienden zien. Wat is nu gezelliger dan een avondje met vrienden en vriendinnen? Goed glas wijn erbij, lekkere hapjes en een leuk spel als party en co.

 5. Probeer elke dag minimaal 3 positieve dingen op te schrijven, dit mag over jezelf zijn of bijvoorbeeld wat je positief aan de dag vond. Embrace yourself!

 6. Praat erover! Zoals ik al eerder zei wij als vrouwen moeten elkaar ondersteunen en liefhebben.

 7. Acceptatie. Accepteer je gedachte maar probeer ze niet te laten overheersen. Accepteer jezelf voor wie je bent en accepteer dat je niet alles te gelijk kunt doen.


Vergeet ook vooral niet dat je soms niet alles in de hand kunt hebben en ook niet iedereen kunt pleasen. Want er is maar 1 iemand die op nummer 1 staat en dat ben jij zelf. Je hebt ook maar 1 lijf en wees er zuinig op. Heb jezelf lief en probeer vooral geen fuck te geven om wat andere over jou denken en laat je niet lijden door alle sociale media/perfecte plaatjes.


Heel veel liefs,


Mandy


P.S: uiteraard het kaartje waar deze hele blog eigenlijk mee begon.. Opgehangen op mijn inspiratie prikbord.


Mandy Stephanie is vaste gastblogger op Jipisabel.nl ! Lees hier meer over deze powervrouw en neem ook een kijkje op haar eigen website!

Praktijk De Krachtige Vrouw

KVK: 64043134

Gierstraat, Haarlem

Tel: 0639860201

 • Twitter - White Circle
 • Facebook - White Circle
 • Pinterest - White Circle
 • Instagram - White Circle

© 2020 by Jip Isabel