MORNING ROUTINE - Waarom ik nu elke dag om 6 uur(!) opsta

Ik begon de ochtend meestal met (minimaal) 3 keer drukken op de snooze knop, waarna ik met een hele hoop moeite mijn bed uit kom. Wanneer ik eindelijk een beetje wakker werd, lag ik de eerste 15 minuten met mijn telefoon in mijn hand en checkte mijn mailbox en Instagram. Soms kreeg ik zelfs een email of zag ik een filmpje of bericht waardoor ik vervolgens gestresst of ongelukkig opstond. Dit is eigenlijk niet de beste manier om je dag te starten wel? Om die reden, besloot ik mijn ochtendritueel aan te gaan passen.

Ik deelde vorige week op mijn Instagram dat Kevin en ik zijn begonnen met een nieuw ochtendritueel en wat de voordelen ervan zijn. Toch bleek er nog meer interesse te zijn in onze morning routine en waarom we dit precies doen. Dus het leek me leuk hier een blog over te schrijven en er wat dieper op in te gaan.

Algemene voordelen

In mijn post op Instagram vertelde ik al iets over de algemene voordelen namelijk:

  • Het vermindert stress

  • Het geeft je extra tijd voor jezelf

  • Het verlicht je cognitieve belasting*

  • Het maakt je productiever

Ik zal elk voordeel hieronder iets nader toelichten


Het vermindert stress

Het aantal mensen dat zich vandaag de dag gestrest voelt, is een ernstige reden tot bezorgdheid. En dat terwijl een groot deel ervan gemakkelijk te vermijden is. Namelijk het deel waarin je jouw dag stressloos begint en waardoor je de rest van de dag beter bestand bent tegen andere stressvolle situaties.


Hoe vaak ben je de afgelopen week, de ochtend, gehaast de deur uit gevlogen? Iets wat betekent dat je stress levels in het begin van ochtend al torenhoog zijn. Stress heeft een directe link met verhoogde cortisolspiegel (stresshormoon) en meerdere onderzoeken wijzen uit dat een verhoogde cortisolspiegel, invloed heeft op gewichtstoename, angsten en nog een heleboel andere gezondheidsrisico's. Dus wat nou als je, elke dag, een half uurtje of een uurtje eerder opstaat, en je dag rustig kunt beginnen? Met een theetje, krantje, een heerlijke douche en je ipv gestresst, je dag stress-vrij en aangenaam begint?


Het geeft je extra tijd voor jezelf

Rennend, springend en vliegend gaan we tegenwoordig de dag door. De agenda's zitten bommetje vol en we moeten zelfs bijna tijd in plannen om even rustig adem te kunnen halen. Dus waar haal je de tijd vandaag om een uurtje voor jezelf te hebben? Laat staan een uurtje aan jezelf te werken. Een (ingeplande) ochtend routine geeft je de tijd en de rust om een uurtje met jezelf te zijn. Een uur voordat je begint met werken, voordat je weer bereikbaar bent voor anderen en dus een uur om rustig na te denken over van alles en nog wat en iets te doen waar je rustig doch energiek en blij van wordt!


Het verlicht je cognitieve belasting*

Hoewel spontaniteit heel wat vreugde en opwinding in het leven kan brengen, moet er ook wat normaliteit zijn om efficiëntie te creëren. Klinkt misschien een beetje ingewikkeld niet? Maar denk hier eens over na: Wil je echt elke dag wakker worden en elke dag opnieuw moeten beslissen wat je moet doen in de ochtend?


Misschien vind je het fijn, maar een ochtendritueel en het doen van iets op de "automatische piloot" kan ontzettend goed voor je zijn. Het verlicht namelijk je cognitieve belasting*. Elke bewuste beslissing die je moet maken, belast namelijk je hersenen en vereist glucose. Hoe meer beslissingen je op een dag neemt, hoe vermoeider je hersenen worden. Echter, als je dingen op de automatische piloot doet, vermindert dat de belasting van je hersenen en verbruik je minder energie. Wanneer je jouw ochtend dus begint met een standaard ritueel, bespaar je energie en kun je de rest van de dag: beter nadenken, brainstormen en met een heldere brein moeilijke beslissingen nemen.


Het maakt je productiever

Als je de dag goed begint, ben je automatisch productiever. Je dag beginnen op je rechterbeen (inplaats van je linker) geeft je een voorsprong (of in ieder geval het gevoel van een voorsprong) op je dag. Als je wakker wordt en de dag gehaast begint, voelt het namelijk alsof je een achterstand in moet halen. Vervolgens laat je op die manier, de dag dicteren wat je gaat en/of moet doen. Maar.... als je wakker wordt met een routine, begin je de dag voorbereid en met een voorsprong! Je handelt, in plaats van te reageren. Je bent proactief in plaats van reactief.


Daarnaast geldt: Als je eerst goed voor jezelf zorgt, krijg je meer momentum en motivatie om de rest van de dag te overwinnen. Wanneer je dingen gedaan krijgt, voordat andere mensen zelfs al wakker worden, ben je, zoals Brian Tracy zou zeggen, "eating the frog!"


Hoe ziet ons ochtend ritueel er nu uit? Dat leggen we uit in onderstaande video!*Cognitieve belasting theorie gaat over hoe onze geheugenfuncties worden belast tijdens het leren of tijdens het uitvoeren van (leer)activiteiten.


Praktijk De Krachtige Vrouw

KVK: 64043134

Gierstraat, Haarlem

Tel: 0639860201

  • Twitter - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2020 by Jip Isabel