• shirleyhuizinga

Hoe ga je om met mentale mishandeling?

Bijgewerkt: 17 sep 2019

Mentale mishandeling, geheim geweld wordt het ook wel eens genoemd.

Het lijkt ook alsof we het bagatelliseren als samenleving. Komt dit misschien omdat er niet over gepraat wordt? Nou, ga er dan maar eens goed voor zitten. We gaan het er namelijk toch over hebben.

Wat is mentale mishandeling en wat juist niet?

Ik vind het moeilijk om mezelf te bestempelen als slachtoffer van psychische mishandeling. Bang wat andere mensen denken. Toch is het zo. Niet elke negatieve, verbale ervaring is een vorm van mentale mishandeling. Alhoewel dit soms wel zo wordt gezien. Het is bijvoorbeeld niet zo dat je mentaal mishandeld wordt wanneer je ruzie hebt met iemand. Wanneer iemand de hierarchy wilt opeisen en daar zijn stem voor gebruikt spreek je over mentale mishandeling. Onder mentale mishandeling kent vele verschillende vormen. Denk hierbij aan emotiole mishandeling zoals: Je een slecht gevoel over jezelf geven, vernedering, geestelijke spelletjes spelen maar ook je laten denken dat je gek bent. Ook dwang en bedreigingen zijn veel voorkomend. Economisch misbruik zoals je steeds om geld vragen of je juist geen enkele toegang tot financiën geven vallen onder een vorm van misbruik waar vrijwel niet overgesproken wordt. Dit is toch ook een veel voorkomende vorm van mentale mishandeling.


Zo zijn er echter nog vele andere vormen van mentale mishandeling, klik hier voor de volledige lijst.


Cijfers over mentale mishandeling zijn er vrijwel niet. Deze vorm van mishandeling wordt onder huishoudelijk geweld vermeld, echter kan dit natuurlijk ook buitenshuis plaatsvinden.


Wat gebeurt er als je mentaal mishandeld wordt?

Jij bent jij, jouw eigen stipje in de wereld. Jij hebt net als ieder ander een eigen bubbel waar al jouw behoeftes in opgeslagen zijn. Wanneer je mentaal mishandeld wordt dringt een ander, met zijn/haar eigen bubbel, jouw bubbel binnen. Hierdoor raken je eigen belangen verwikkeld met die van een ander. Vaak zo, dat je eigen bubbel er niet meer toe doet. Jouw persoonlijkheid wordt volledig onderdrukt. Dit heeft een hoop mentale en zelfs lichamelijke gevolgen.


De gevolgen van mentale mishandeling

De gevolgen van mentale mishandeling zijn niet op een hand te tellen. Het verschilt bijvoorbeeld ook op welke leeftijd dit gebeurd. Bij kinderen is het zelfs zo dat het hun karakter kan vormen, wat vrijwel niet meer veranderd. Welke leeftijd dan ook, je raakt het contact met jezelf kwijt. Tevens kunnen onzekerheid, laag zelfbeeld, stress, depressie, en moeite met het aangaan van relaties, vertrouwen, nachtmerries, angstaanvallen, somberheid, concentratie- en slaapproblemen allemaal gevolgen zijn van deze vorm van geweld.


Hoe ga je om met mentale mishandeling?

First of all, Schaam je niet. Je bent niet de enige. Mentale mishandeling komt ontzettend veel voor, alleen wordt er vaak niet over gesproken

  • Zoek een hulpverlener. Jouw huisarts kan je op weg helpen met een doorverwijzing of advies.

  • Samen met naasten en/of hulpverleners kun je jouw situatie in kaart brengen en scenario’s bespreken.

  • Zoek steun bij anderen die in de zelfde situatie verkeren of gezeten hebben. Hierbij kun je denken aan een praat groep. Dit kan ook gewoon anoniem, hier kun je de verhalen van lotgenoten lezen maar ook zelf delen.

  • De politie kan helpen jouw veiligheid te bewaken en bespreken wat de risico’s zijn.

  • Het is ook goed om na de mishandeling hulp te zoeken. De weg terugvinden naar jezelf is niet altijd gemakkelijk. Zelfs nadat de mishandeling plaatsgevonden heeft, is het effect nog steeds aanwezig.

Jarenlang heb ik naar andermans touwtjes gedanst. Zelfs na 10 jaar is het nog een groot onderdeel van mijn leven. Eindelijk heb ik de stap genomen om hulp te zoeken en het contact met mijzelf weer op te pakken.


Het is adembenemend om jezelf te ontmoeten, zoals je echt bent.


Voor meer informatie over slachtoffer hulp klik hier.

Ik ben Shirley, een 23 jarige international business communications studente. Ik loop sinds kort stage bij De Krachtige Vrouw en kijk er naar uit om jullie te inspireren, zelf te leren en natuurlijk Jip te helpen met De Krachtige Vrouw.

Vragen, opmerkingen of gewoon nieuwsgierig? Volg me op Instagram via @Shirley_huizinga

Bronnen:

De Narcist. (2018). Geraadpleegd op 13 september 2019, van :https://denarcist.nl/emotionele-mishandeling-is-geweld n

Hulp bij geestelijke mishandeling. (2018, 6 februari). Geraadpleegd op 13 september 2019, van https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/mishandeling/geestelijke-mishandeling/

Mathews Psychology today, A. (2016, 26 september). When Is It Emotional Abuse? Geraadpleegd op 13 september 2019, van https://www.psychologytoday.com/us/blog/traversing-the-inner-terrain/201609/when-is-it-emotional-abuse


Smit MYND, L. (2019, 11 juli). Emotionele mishandeling: DIT zijn de 20 tekenen - Mynd.nu. Geraadpleegd op 13 september 2019, van https://www.mynd.nu/emotionele-mishandeling-dit-zijn-de-20-tekenen/
Praktijk De Krachtige Vrouw

KVK: 64043134

Gierstraat, Haarlem

Tel: 0639860201

  • Twitter - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2020 by Jip Isabel