De menstruatiecup: makkelijker, goedkoper en hygiënischer!

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2020

Jawel, het is weer zer; code rood, de Japanse vlag hangt weer uit, het is feest-week, Dracula's theezakje is geknapt of als je het iets minder cryptisch durft te brengen: het is weer tijd om te menstrueren. En in de beleving van de meeste vrouwen is dit niet de meest prettige periode uit de maand. Het betekent krampen, veel geld uitgeven aan vrouwen hygiene producten, het vermijden van witte broeken en een humeur waar je U tegen zegt. Maar wat nou als ik je vertel dat er iets bestaat dat het allemaal nét ietsjes gemakkelijker voor je maakt? Ik testte namelijke de menstruatiecup van Organicup en kan je verzekeren, als je dit fijn vind, hoef je nooit meer veel geld uit te geven aan vrouwelijke hygiene producten.


Van maandverband naar tampons, naar menstruatiecup

Ik werd voor het eerst ongesteld toen ik 12 jaar oud was. Ik vond het verschrikkelijk en durfde het eerst jaar absoluut geen tampons te gebruiken. Dus het eerste jaar liep ik elke maand een week tot 9 dagen(!) (Yep, zo lang bloede ik toentertijd) met maandverband en het gevoel dat ik waggelde als een pinguïn met een volwassen pamper aan. Nee, mijn eerste jaar voelde ik me dus absoluut niet op en top 'vrouw'. Ik was me een week per maand onwijs en veel te bewust van mijn menstruatie, de klachten, de geurtjes van het maandverband, het doorlekken en het waggelen. Na een jaar was ik het zat en besloot ik met heel veel moeite, tampons uit te proberen. Want de reclames vertelde me dat je met tampons kon paardrijden, parachute springen, dansen én witte broeken dragen! Dus hup, dan maar proberen die handel.


Hoewel je steeds vaker hoort dat meiden op die leeftijd al seks hebben en zelfs kinderen krijgen (HOE DAN?) was ik het op die leeftijd nog niet gewend iets daar naar binnen te brengen. Hallo, ik durfde mezelf nog niet eens aan te raken daar laat staan een katoenen staafje naar binnen te duwen. Toch kreeg ik het voor elkaar dat katoenen propje naar binnen te werken en mezelf een uur later te beseffen dat hij super KUT zat. Het was dus even een aantal keren uitproberen en wennen voordat ik doorhad hoe het werkte en te beseffen dat ik toch écht geen mini tampons kan gebruiken als ik mijn eerste menstruatie dagen niet na 10 minuten al wil doorlekken. Uiteindelijk dacht ik dus DE PERFECTE oplossing voor tijdens mijn menstruatie te hebben gevonden tot...


Ik na jaren tampons te hebben gebruikt leerde hoeveel chemicaliën er eigenlijk inzitten! Holy crap! Dat kan toch gewoon niet gezond zijn? Geen wonder dat je kans hebt op een TSS* (Toxic Shock Syndrome) als je die katoenen pony's te lang in houdt én ik toch iets te vaak en snel last had van vaginale schimmelinfecties of bacteriële vaginose. Hierdoor stapte ik spontaan over op biologische tampons waar geen chemicaliën in verwerkt zijn en je yoni gezond houden. (Mits je deze dus niet te lang inhoudt want dan alsnog heb je kan op TSS). Ideale oplossing! Echter, vertelde mijn schoonzusje me over haar fijne ervaring met een menstruatie cup. Iets wat me nieuwsgierig maakte en om die reden besloot ik hem uit te testen!De menstruatiecup: Wat is het, hoe werkt het?

De menstruatiecup is een cupje van 100% silicone (van medische kwaliteit) met aan het uiteinde een klein staafje. Deze breng je in, in de vagina, dan trekt hij vacuüm en vangt hierdoor je menstruatie bloed op, zonder te lekken!


Paar weetjes over de Organicup:

 • De cup is van 100% silicone van medische kwaliteit.

 • Je kunt de cup (max) 12 uur inhouden zonder last te krijgen van vaginale droogheid of irritaties.

 • Door het vacuüm komt het menstruele bloed niet in contact met lucht = geen geurproblemen, ultrahygiënisch en antibacterieel.

 • Gaat jaren mee, niet uren! Goed dus voor de portemonnee en het milieu!

 • 1 cup heeft een inhoud van 3 (normale) tampons. Hierdoor hoef je minder vaak te vervangen op de hevige vloei dagen en maar 2 keer per dag op je lichte dagen.

Hoe breng je de menstruatiecup in en haal je hem eruit?

Hoe breng ik hem in?

 1. Voor elke menstruatie, is het de bedoeling dat je de cup steriliseert. Kook hem daarom 5 minuten in een pannetje en daarna is hij klaar voor gebruik.

 2. Ga naar het toilet, was je handen en ga in een fijne positie zitten of staan.

 3. Vouw de cup (ik vind de 7-vouw het fijnst), houd hem goed met duim en wijsvinger vast en breng hem in de vagina.

 4. Laat hem los, zodat de cup zich kan ontvouwen (PLOP!)

 5. Draai hem nog een kwartslag zodat hij vacuüm kan trekken.

 6. Trek even aan de onderkant om te kijken of hij weerstand biedt.

 7. Was je handen en je bent klaar!


Hoe haal ik hem eruit?

 1. Ga op het toilet zitten.

 2. Zoek met duim en wijsvinger het staafje van de cup.

 3. Trek aan dit staafje terwijl je tegelijkertijd druk zet uit je onderbuik spieren (dit is belangrijk)

 4. Geleidelijk en langzaam zul je hem nu eruit kunnen trekken.

 5. Zorg dat je bij het laatste stukje de cup goed vasthoudt en langzaam de kop eruit haalt.

 6. Nu kun je hem meteen boven het toilet legen.

 7. Maak de cup schoon met wat organiwash en water óf als die er niet is, met een toilet papiertje of speciale doekjes.

 8. Vervolgens kun je hem meteen weer inbrengen.


Iets uitgebreider wordt het uitgelegd in onderstaande video:

Mijn Struggles en tips!


Mijn eerste drie dagen met de menstruatiecup verliepen niet geheel vlekkeloos. En dat resulteerde in een bloederig slagveld/een soort horror scene op de aller eerste dag. Oeps.. misschien had ik de cup eerst uit moeten testen op een dag dat ik NIET ongesteld was. Daarom:

TIP 1: Probeer hem eerst een keer uit op een dag dat je NIET ongesteld bent.

Voordat ik je nu bang maak: Wanneer je hem eenmaal doorhebt, valt het allemaal reuze mee. Wanneer je hem de eerste keer tijdens je menstruatie inbrengt en eruit haalt, kan het een klein beetje bloed opleveren op de vingers. Maar het is niet veel meer dan wanneer je een tampon inbrengt. Dus ga daar vooral niet over stressen.


Wat wel heel slim is, mocht het de eerste keren dus niet goed lukken? Is om je lady landschape even goed te ontdekken en het makkelijkste en fijnste is om dit 's ochtends of 's avonds onder de douche te doen. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat mijn baarmoeder mond vrij laag en wat scheef zit en zette daardoor, de cup er de eerste dagen, er steeds schuin tegenaan. Hierdoor werd het bloed niet goed opgevangen. Nu weet ik dat ik hem niet te ver moet duwen en hem het beste om de baarmoeder mond heen kan plaatsen (omdat hij dus zo laag ligt, heb je geen lage baarmoeder, dan zul je hier niks van merken en plaats je hem gewoon in je vagina, zonder je druk te hoeven maken over je baarmoedermond) Hierdoor moet ik hem dus wel iets meer begeleiden en iets schever erin zetten. Dus tip nummer twee is:

TIP 2: Leer je vagina en baarmoeder kennen, voel hoe alles daarbinnen precies zit.

Verder vond ik de cup echt ONWIJS chill want:

 • Je hoeft je nooit druk te maken dat je ooit nog tampons vergeet mee te nemen.

 • Het is schoon en je hoeft je eigenlijk vrijwel niet meer te 'verschonen' op een openbaar toilet, aangezien hij lekker kan blijven zitten.

 • Het bespaart je klauwen met geld want DAMN die tampons zijn duur (zéker die biologische)

 • Het is hygiënisch en gaat niet stinken en broeien enzo.

 • Je voelt hem niet zitten

 • Nooit meer druk maken om het zien van vleugels of touwtjes.

 • Niet meer doorlekken want hij trekt vacuüm (ja... tenzij hij helemaal vol zit en/of niet helemaal goed zit)Update: 25 maart 2020: Ik gebruik de cup eigenlijk niet meer op mijn eerste zware menstruatie dagen. Ik bleef op dag 2 en 3 altijd lekken, deze dagen gebruik ik dus gewoon biologische tampons, op de overige lichtere dagen, gebruik ik de cup wel, omdat ik er dan geen last van heb!
Veel gestelde vragen

Via Instagram kreeg ik een aantal vragen over de cup en dit zijn de meest gestelde vragen:


'Wordt het geen zooitje als je hem eruit haalt?'

Nee, als je hem langzaam en gecontroleerd eruit haalt (en niet als een bezetene aan het stokje gaat trekken en hij alle kanten op vliegt) kun je hem meteen omgooien/legen in het toilet en hoef je alleen de binnenkant van de cup nog even schoon te poetsen.


'Loopt het bloed er niet langs?'

Als je hem er goed inbrengt, trekt de cup vacuüm en kan het er dus niet langslopen. Wel kan het voorkomen dat hij iets wat verplaatst als je veel druk uitoefent bijv als je hebt gepoept of veel druk zet tijdens bijv een squat oefening. Dan kun je hem iets terug duwen en goed plaatsen.


Tevens zitten er onder de bovenste rand gaatjes. Dit is speciaal gedaan voor het geval de cup bommetje vol zit (dit gebeurt eigenlijk alleen tijdens de eerste menstruatie dagen áls je heel hevig menstrueert) en je niet wilt dat alles zich ophoopt. Dus dan kan het zijn dat er wat bloed langs sijpelt. Oftewel, even leren om de hoeveel uur je op je zware dagen de cup moet schoonmaken. Bij mij was dit om de 6 uur.


'Maar ik wil geen troep in mijn lijf, waarom zou ik dit er dan wél in mijn vagina stoppen?'

Nu je de blog hebt gelezen weet je dat de cup is gemaakt van 100% silicone van medische kwaliteit. Hier kan je lijf dus ook gewoon goed tegen. let wel op, laat hem niet langer dan 12 uur zitten. Je kan je vast voorstellen het dan wat minder hygiënisch wordt.


'Hoe vouw je hem het beste?'

Bij de cup krijg je voorbeelden hoe je hem kunt vouwen. De manier die ik gebruik (de tweede op het plaatje) stond er niet op maar vind ik wel het fijnste. Dit zijn bijv. 4 manieren:

Hoe lang stuggle je ermee voordat je het een beetje onder de knie hebt?

De een zegt 3 menstruaties, ik moet zeggen dat ik na 3 dagen eigenlijk alles wel onder de knie had. Het verschilt dus een beetje per persoon. Als je er nog wat moeite mee hebt, kun je ervoor kiezen om een (wasbaar) maandverbandje te gebruiken zodat je even dubbele zekerheid hebt, tot je de cup helemaal onder de knie hebt en vertrouwt.


Vogue.nl interviewde mij over de menstruatiecup, lees het interview hier.