Gebreken en al, je bent een compleet en prachtig mens!

Ik veeg de condens van de spiegel. Mijn eigen grote ogen staren me intens aan. Ik weet niet goed wat ik van het beeld dat voor me is verschenen moet vinden. Ik blijf staan. Ik blijf kijken. Een keer niet vluchtig en oppervlakkig. Ik neem de tijd en inspecteer mijn spiegelbeeld. Ik oog lichtelijk vermoeid. Mijn huid lijkt op het eerste gezicht egaal, maar heeft kleine oneffenheden, droge plekjes en hier en daar een minuscuul puistje. Mijn wenkbrauwen zijn donker, mijn ogen groen. Mijn bovenlip is dun en mijn mond is scheef. Lichte rimpels beginnen zich te vormen om mijn ogen en ook mijn voorhoofd moet hier aan geloven. Is dit het beeld dat iedereen dagelijks ziet? Of zie ik mezelf anders dan dat de wereld mij ziet? Is dit het gezicht dat anderen mooi noemen? Waarom zie ik dan zelf die pracht niet altijd? Waarom zien wijzelf, alleen de minder mooie elementen en niet het geheel? Het geheel dat, met al zijn tekortkomingen, juist een compleet en prachtig exemplaar is?

Ik staar mezelf diep in mijn ogen. Een glimlach verschijnt. Ik ben niet perse, in deze maatschappij, het mooiste en meest begeerde exemplaar. Niet het type 'model' met een extravagant gezicht of een exotisch aanblik. Maar ik weet heus wel dat ik een mooi mens ben. Zowel van binnen, als van buiten. Wanneer is er eigenlijk bepaald wat binnen deze maatschappij als mooi wordt ervaren? Want hoe kan, in een wereld zo divers, een bepaald beeld bestempeld worden, terwijl misschien maar 10% hier enige eigenschappen van heeft?


Ik gooi koud water in mijn gezicht. Het voelt fris en maakt mijn hoofd helder. Ik strijk met mijn handen over mijn haar en kijk mezelf nogmaals aan. Als je eerlijk en oprecht naar anderen en jezelf kijkt, zie je dat elke lijn, elke rimpel, elk litteken, een verhaal vertelt. En maken onze ervaringen en verhalen, ons juist niet meer dan prachtig?


Jip Isabel

Praktijk De Krachtige Vrouw

KVK: 64043134

Gierstraat, Haarlem

Tel: 0639860201

  • Twitter - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2020 by Jip Isabel