Magnesium, goed voor je (vrouwelijke) gezondheid!

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2020

Magnesium, je hebt er vast weleens van gehoord maar weet je ook wat zijn werking is en hoe belangrijk het mineraal magnesium eigenlijk wel niet is voor je gezondheid èn hormoonbalans? In deze blog ga ik je in het kort alles over magnesium vertellen.


Magnesium en al zijn functies

Om te beginnen zal ik eerst uitleggen wat magnesium precies is en wat het doet. Magnesium is namelijk een mineraal wat ons lichaam niet zelf kan aanmaken en wij uit voeding moeten halen. Voorbeelden van andere mineralen die wij ook uit voeding moeten halen zijn bijvoorbeeld zink, jodium, chroom en kalium. Magnesium is nodig om veel functies in het lichaam goed te laten verlopen, het wordt ook weleens het anti-stress en vruchtbaarheidsmineraal genoemd. Magnesium draagt daarnaast bij aan een goede hormoonhuishouding, kortom magnesium is essentieel voor een energiek en gezond lijf. Note: Onze voeding is tegenwoordig lang niet meer zo rijk aan mineralen dan de voeding van vroeger. Dit komt door onder meer het bespuiten van voeding. Daarnaast is de voeding van vele ook niet optimaal genoeg om voldoende magnesium binnen te krijgen. Zo hebben een aantal onder ons toch een tekort aan dit belangrijke mineraal. Zoals ik hier boven al zei is magnesium dus erg belangrijk en wil ik nog aan aantal andere functies van magnesium benoemen zoals:

Functies van magnesium in het lijf

  • Zorgt voor een goede energiestofwisseling

  • Zorgt voor een juiste calciumstofwisseling

  • Werkt spierontspannend en draagt bij aan een goed zenuwstelsel

  • Helpt tegen menstruatie klachten

  • Beïnvloedt de neuromusculaire prikkelbaarheid door een samenspel van ATP, calcium, kalium en natrium

  • Magnesium bevordert de stabiliteit van celmembranen

  • Magnesium is een cofactor voor honderden enzymen

Helaas door de landbouw van tegenwoordig bevat onze voeding een stuk minder mineralen dan voorheen waardoor al gauw een tekort ontstaat. Ook als ons voedingspatroon dus niet optimaal is kan een tekort ontstaan. Denk aan het eten van te weinig groenten en teveel aan bewerkte producten als koek, snoep en chips. Daarnaast verhoogd de behoefte aan magnesium al gauw bij het beoefenen van sport en langdurige stress. Het hormoon aldosteron is verantwoordelijk voor de regulatie van de uitscheiding van magnesium. Bij veel en langdurige stress scheidt dit hormoon meer magnesium uit waardoor er weer een tekort ontstaat. Sport is ook een soort vorm van 'stress'. Teveel aan sport wordt daarom ook afgeraden, vooral bij vrouwen met hormonale klachten. De inname van teveel cafeïne, alcohol, witmeelproducten, suiker en frisdank zorgt voor extra uitscheiding van magnesium wat dus op ten duur ook een tekort kan geven. Een tekort aan magnesium moeten we het liefst voorkomen want het kan vervelende klachten opleveren, een aantal voorbeelden zijn:

Klachten bij een magnesium tekort

  • Allergieën

  • Angsten