Lief Dagboek, ik denk dat we iets moeten doen aan onwetendheid over burn outs en mentale gezondheid.

Lief Dagboek,


Ik zit al een tijdje in Coffeelab. Met een heerlijke havermelk cappuccino en een vegan chocolade en noten koek ben ik aan het werk. Na een uurtje komen er een moeder en dochter naar me zitten. Ik wil het niet, maar op een gegeven moment vang ik delen van het gesprek op (HSP struggles, jep ik kan me niet goed afsluiten voor geluiden en gesprekken om me heen, maar anyways..) Mijn oor vangt de woorden: 'ze kan geen burn out hebben, want dat kan je pas na je studie krijgen' en 'ja ik wist al wel dat het geen burn out was, want niemand anders in haar omgeving heeft dat' op.


Oef... Als iemand die zich altijd overal eerst over wilt inlezen, voordat ze ergens een conclusie over trekt of een mening over geeft, moet ik echt op mijn lip bijten om niet te reageren op een gesprek waar ik helemaal niet naar zou moeten luisteren.


Zulke gesprekken geven me altijd een kriebelig gevoel. Hoe kun je conclusies trekken -over een vriendin notabene- als je ZERO weet over het onderwerp? Oké, natuurlijk weet ze vast meer over haar (thuis)situatie, maar waarom denken mensen altijd dat ze alles over iemand weten. Terwijl, eerlijk, je geen idee kan hebben, van wat er in iemands hoofd afspeelt? Het doet me meteen weer beseffen over hoeveel onwetenheid er heerst over iets wat een onwijs grote rol speelt in het leven van veel millennials en straks ook de generatie onder ons.

Vijftien procent van de young professionals tussen de vijfentwintig en vierendertig jaar lopen volgens het CBS het risico om een burn-out te krijgen. En in de toekomst zal dit percentage naar verwachting alleen nog maar verhogen.

Misschien toch een idee om scholen hier lessen en colleges over te laten geven. Ik vind sowieso dat er verplichte vakken moeten komen over onderwerpen als gezondheid, mentale gezondheid, de invloed van social media hierop etc. Het is alleen jammer dat baby boomers, over het algemeen diegene die nog steeds voor de klas staan, dit soort onderwerpen afdoen als 'onzin' en 'aanstellerij'. Een generatie die niet begrijpt hoe social media een rol speelt binnen de stijgende burnout lijn en in het leven van nouja.. millennials tot aan kinderen van 8 jaar op de basisschool!


Zo krijgen we verplicht vakken, waarvan we de helft niet toepassen in ons leven, maar geen educatie over wat er nou ECHT speelt. Zonde.. en een gemiste kans op het voorkomen en signaleren van dit soort mentale issues. Maar goed, lief dagboek, wie ben ik om hier iets over te zeggen? Ik heb wel ideeën om hiermee aan de slag te gaan, maar die zullen moeten wachten tot ik na mijn Spanje avontuur, begin volgend jaar, terug keer. Tot die tijd, moet de wereld het doen met af een toe een blog, over onderwerpen als dit.


Lees hier wat een burn out is en wat een aantal oorzaken kunnen zijn!


Praktijk De Krachtige Vrouw

KVK: 64043134

Gierstraat, Haarlem

Tel: 0639860201

  • Twitter - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2020 by Jip Isabel