Ook ik ben hooggevoelig en dit is hoe ik erachter kwam

Bijgewerkt: 21 jun 2019

Wow! Allereerst: wat supergaaf dat ik dit mag doen! Even voorstellen: ik ben Annick, 31 jaar, zzp’er (en HSP’er, dat hadden jullie waarschijnlijk al van de titel afgeleid) en vanaf vandaag zal ik elke week een gastblog schrijven op dit platform van De Krachtige Vrouw. Leuk voor mezelf, maar hopelijk hebben jullie als lezers er ook iets aan! Ik heb er in ieder geval zin in.


Hoe ben ik hier terechtgekomen?

Sinds een paar jaar ben ik verslaafd aan Instagram. In eerste instantie snapte ik niet waar the fuzz all about was, maar door het volgen van bepaalde accounts die me aanspraken, merkte ik al snel dat ik zelf gewoon echt iets had aan het sociale platform. Voornamelijk herkenning vinden bij anderen, wat ik in mijn omgeving op dat moment niet altijd had. Zo kwam ik onder andere terecht bij het account van Jip (@jipisabel). Ik heb eigenlijk geen idee hoe lang ik haar al volg, maar in de loop van de tijd raakten we met elkaar in contact en toen ze in haar stories een oproep deed voor gastbloggers, was ik misschien wel de eerste die reageerde. Iets met overenthousiasme, heeft ook iets te maken met HSP, daar kom ik nog wel een keer op terug.


Hooggevoelig

En zoals Jip zelf, ben ook ik hooggevoelig. Dat heb ik wellicht altijd al geweten, maar het is me in de afgelopen vijf jaar pas echt duidelijk geworden en nu durf ik het ook echt uit te spreken. Lang verhaal kort: tijdens de zomer van 2014 raakte ik in een burn-out. Terwijl de mussen buiten dood van het dak vielen, bracht ik twee maanden binnen in mijn (veel te warme) appartement door. M’n vrienden en familie wilde ik niet zien of spreken, van de bank opstaan om naar de koelkast te lopen voor iets te eten was eigenlijk al te veel, laat staan boodschappen doen in de supermarkt. Hyperventilatie, paniekaanvallen, insomnia, ik vloog letterlijk tegen de muur op van de kleinste prikkels.


Prikkel (Van Dale): Inwerking op zintuigen of zenuwen

Prikkels

En dat is denk ik wel het sleutelwoord: prikkels. Ik was zwaar overprikkeld. Dat is een combinatie van een heleboel factoren geweest, daar zou ik nog wel een aantal blogs over kunnen schrijven. Dat komt vast nog wel een keer. Maar laten we nu even kijken naar de feitelijke kant. Allereerst het verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Over het algemeen worden beide termen door elkaar gebruikt en in Nederland wordt het over het algemeen als hetzelfde gezien, maar ik wil toch een nuance aanbrengen.


Lees Jip Isabel’s blog over hooggevoeligheid hier.


Hoogsensitiviteit

Als je hoogsensitief bent, ervaar je alles om je heen op een intensere manier. Geuren, smaken, dingen die je ziet, of die je voelt. In tegenstelling tot hooggevoelige mensen, kun je je daar ook heel goed voor afsluiten. Als een situatie voor jou onprettig voelt, loop je ervan weg.


Hooggevoeligheid

Hooggevoelige mensen daarentegen nemen dit allemaal met zich mee. Is er ergens een ruzie in een ruimte, ook al heb je er zelf niks mee te maken, onbewust draag je die negatieve energie met je mee.


Zo kan ik er dus ook heel slecht tegen als mensen ruzie maken, ik voel me zelf dan ook echt enorm naar en het kan zelfs m’n gemoedstoestand voor de rest van de dag beïnvloeden. Het kan zelfs zo zijn dat je niet eens bij de ruzie in die specifieke ruimte bent geweest, maar er later toch de negatieve aanwezigheid van voelt en met je meedraagt.


Mijn prikkels

Ik zal een aantal dingen op een rijtje zetten die ik ervaar als HSP’er. De een is namelijk gevoeliger voor de ene prikkel en de ander weer voor een andere. Ik ben benieuwd of je je erin herkent.

 • Ik houd niet van drukke plekken (tenzij ik me er echt mentaal op voorbereid).

 • Ik heb heel veel behoefte aan tijd voor mezelf.

 • Ik kan enorm ontroerd worden door muziek (tot tranen aan toe).

 • Ik vind soms meer (h)erkenning bij dieren dan bij mensen.

 • Andermans leed maakt soms nog emotioneler dan m’n eigen leed (denk aan die filmpjes van goede doelen als het Rode Kruis, Unicef, WNF, maar ook situaties die ik in mijn eigen omgeving tegenkom).

 • Ik kan me kritiek heel erg persoonlijk aantrekken ook al weet ik dat het goed bedoeld is en dat ik ervan kan leren.

 • Ik kan er slecht tegen als mensen proberen me verschillende dingen tegelijk te laten doen.

 • Als ik te weinig heb gegeten functioneer ik gewoon niet meer en kun je me beter met rust laten (een pesthumeur heb ik dan).

 • Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd, of als ik bijvoorbeeld een afspraak heb in de avond en voor die tijd nog allerlei andere dingen moet regelen.

 • Ik vermijd confrontaties en ruzies, ook al zou het me waarschijnlijk meer opluchten als ik ze wel zou aangaan.

Lees hier Jip Isabels blog over hoe om te gaan met hooggevoeligheid.


Fabels en feiten over HSP en hooggevoeligheid

Tot slot een aantal feiten en mythes op een rijtje:

 1. HSP’er zijn betekent dat je spiritueel bent: nee

 2. Vrouwen zijn vaker hooggevoelig dan mannen: nee

 3. Hooggevoeligheid is aangeboren: ja HSP zijn is een stoornis: nee

 4. HSP’ers staan niet sterk in hun schoenen: nee

 5. Hooggevoelige personen raken eerder in een depressie of burn-out: ja

 6. HSP’ers zijn empathischer ingesteld dan niet-HSP’ers: ja

De uitleg bij deze zeven uitspraken komt in een volgend blog. Daarnaast kan ik me voorstellen dat er ondanks dit blog en de blogs van Jip Isabel nog veel vragen bij jullie zijn over hooggevoeligheid. In het volgende blog wil ik daarom graag drie van jullie meest gestelde vragen beantwoorden.


Stel je vraag!

Dus heb je een vraag over HSP en hooggevoeligheid? Mail die dan naar annick@morethanwrds.nl en wie weet neem ik jouw vraag in behandeling.


Liefs, Annick

Volg ook Annick op instagram: @more_than_wrds en @annick1.0 of neem een kijkje op haar website: https://www.morethanwrds.nl/

Bronnen:

https://www.leveninlicht.nl/hsp/wat_is_het_verschil_tussen_hooggevoelig_en_hoogsensitief/

https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/9-vragen-hoogsensitiviteit/

https://www.nlp-nu.nl/kenniscentrum/technieken-begrippen/hsp-highly-sensitive-person/

https://www.hooggevoelig.nl/quiz/hsp-test-2/