Hooggevoeligheid op de werkvloer, zo ga je ermee om


Mijn hooggevoeligheid heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik voor mezelf ben begonnen. Zo vermijd ik de prikkels van een kantoor (o.a. telefoons die overgaan en andere collega’s die met elkaar praten of met mij willen praten) én kan ik veel beter mijn eigen tijd (en pauzes) indelen. Maar dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen zo te werken, iedere HSP’er heeft weer andere behoeftes.


Lees hier meer over (mijn) hooggevoeligheid


Wat kun je nu zelf als HSP'er doen om goed te kunnen functioneren op de werkvloer?


Allereerst: maak de afweging of je al dan niet wil aangeven bij je baas dat je hooggevoelig bent. Dat is heel lastig, vooral bij een nieuwe baan, omdat je je dan gelijk op je kwetsbaarst opstelt. Als je het gevoel hebt dat die openheid jouw positie in een bedrijf kan schaden, is het wellicht een goed idee er nog eens goed over na te denken. Er hangt helaas soms toch een stigma rond hooggevoeligheid. Je zou in dit geval ook kunnen concluderen dat dit wellicht niet de juiste werkomgeving is voor jou, want ik weet zeker dat er ook bedrijven zijn waar HSP wel gewoon wordt geaccepteerd.


1 op de 5 mensen is hooggevoelig, dus ook op de werkvloer!

Je kunt het ook anders aanpakken en zelf grotendeels de omstandigheden creëren waaronder je het beste presteert. Denk daarbij aan de volgende punten:


1. Duidelijke taakomschrijving

Je hebt van tevoren een duidelijk omschreven takenpakket afgesproken, zodat je niet tijdens je werk voor verrassingen komt te staan. HSP’ers staan erom bekend harde werkers te zijn, moeilijk nee te kunnen zeggen en uiteindelijk te veel hooi op hun vork te nemen. Hoe beter de afspraken zijn die je van tevoren maakt, hoe makkelijker het is om je er ook aan te houden en geen extra werk op je te nemen. Zo voorkom je dat je uitgeput en overprikkeld thuiskomt van je werk.


2. Prettige werkomgeving

Creëer een rustige en overzichtelijke werkplek. In een open kantoortuin is dit niet altijd even haalbaar. Zorg er dan voor dat je de mogelijkheid hebt om je tijdelijk af te sluiten van alle omgevingsprikkels. Bijvoorbeeld door tijdelijk naar een rustig hoekje of een vergaderzaal te verhuizen, of de afspraak te maken met collega’s dat ze je even niet storen wanneer je met een koptelefoon op zit te werken.


3. Genoeg ontspanning

Wissel periodes van inspanning af met periodes van ontspanning. Pauze nemen doe je bijvoorbeeld altijd weg van je bureau of computer. Klap je laptop gewoon even dicht, loop weg, ga naar buiten een blokje om, naar het toilet of naar de koffieautomaat. Lunch sowieso niet achter je computer. Lunchpauzes zijn er om te ontspannen, niet om te multitasken.


Lees hier de feiten en fabels bij hooggevoeligheid


4. Durf te vragen

Op steeds meer werkvloeren bestaat een open bedrijfscultuur. Maak hier gebruik van! Vragen stellen mag altijd, inhoudelijk, maar ook bijvoorbeeld om een collega te verzoeken iets zachter te praten wanneer je daar last van hebt. Voel je daar dan ook niet schuldig over. Ook moet je altijd bij een leidinggevende, of een ander relevante persoon terecht kunnen als je ergens mee zit. Bekijk goed welke persoon hiervoor het beste in aanmerking komt.


Ik maakte zelf de fout bij mijn vorige werk hier geen gebruik van te maken, omdat ik me ‘niet aan wilde stellen’ en bang was geen begrip te krijgen. Toen ik uiteindelijk wel om hulp vroeg, bleek dit reuze mee te vallen en was iedereen juist heel begripvol. Het was helaas toen voor mij al te laat en ik viel overspannen uit, maar ik heb me voorgenomen om dat niet meer te laten gebeuren en meer vertrouwen te hebben in anderen. En als je dat andersom op je werk niet terugkrijgt, dan is dat misschien niet de juiste plek voor jou.


5. Passend werk

Doe werk wat bij je past. Als je hooggevoelig bent, wil je jezelf graag nuttig maken en een uitdaging hebben. Werk onder je niveau gaat je hierbij niet helpen. Herken op tijd wanneer je jezelf ongelukkig gaat voelen in een baan en onderneem dan actie. Ik heb vaak gedacht dat ik het nog even moest aankijken en mezelf vergeleken met andere collega’s die wel plezier hadden in hun werk. 'Als zij het leuk vinden en kunnen, dan moet ik het toch ook gewoon kunnen?', dacht ik dan.


Door te lang in een baan te blijven hangen die me geen uitdaging meer bracht, of waar ik me niet prettig bij voelde, sneed ik altijd alleen mezelf in de vingers. Je bent niet voor niets hooggevoelig. Als iets niet goed voelt, moet je niet tegen dat gevoel ingaan. En soms moet je dan keuzes maken die heel spannend en onzeker zijn, maar als je bij je gevoel blijft, kom je vaak wel weer op je pootjes terecht.


6. Leer nee zeggen en keuzes maken

Dan nog een laatste advies. Ik kan er heel slecht tegen als mensen mij voor mijn gevoel onder druk zetten om een keuze te maken of een antwoord te geven in een werksituatie (en ook privé trouwens). Soms voel je gewoon de urgentie van die persoon als deze iets bij jou neerlegt. Negeer dat gevoel!


Bedenk eerst goed voor jezelf of het voor jóu van belang is de vraag of het verzoek direct af te handelen. Staan er levens op het spel, is jouw eigen welzijn in gevaar? Zo nee, geef dan aan dat je er even over na wil denken en er later op terug komt. Op deze manier parkeer ik dat gevoel van urgentie bij de andere persoon, en betrek ik het niet op mezelf. Scheelt een hoop (onnodige) stress!


Deel je tip!

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips! Ze komen veelal uit eigen ervaring. Mocht je zelf ook nog een onmisbare tip hebben voor HSP’ers op de werkvloer, laat het mij dan weten! Dat kan in een mailtje naar annick@morethanwrds.nl. Wie weet deel ik jouw tip in een volgend blog.

Volg ook Annick op instagram: @more_than_wrds en @annick1.0 of neem een kijkje op haar website: https://www.morethanwrds.nl/


Bronnen:

https://femkedegrijs.com/6-tips-voor-hsp-en-werk/

https://hoogsensitief.nl/valkuilen-hspers-op-werk/

https://www.hooggevoelig.nl/hsp-en-werk/

https://www.intermediair.nl/collega-s-en-bazen/werksfeer/hooggevoelig-maar-geen-zacht-ei?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Praktijk De Krachtige Vrouw

KVK: 64043134

Gierstraat, Haarlem

Tel: 0639860201

  • Twitter - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2020 by Jip Isabel