Het is verdomd moeilijk om naar je gevoel te luisteren (en je hart te volgen) - Column

Bijgewerkt: 12 nov 2018

Mijn leven bestaat uit twijfel. Echt waar, ik maak geen grapje. Ik twijfel over alle keuzes die ik maak. Van 'wat zal ik eten vanavond?' tot 'moet ik eerlijk zeggen dat ik totaal geen zin heb in die verjaardag?'. Van 'is dit nou eigenlijk wel wat ik wil doen de rest van mijn leven?' tot 'maakt het nou echt zoveel uit of ik dit stuk taart eet?' Ansich, is het twijfelen niet zo heel erg, want iedereen doet het. Maar ook hierover ga ik twijfelen zodra ik met mensen praat die het laten blijken alsof ze altijd overal zo zeker van zijn en die me elke keer weer vertellen hoe makkelijk het allemaal wel niet is als je eenmaal naar je gevoel en je hart luistert.

Maar het blijkt nog verdomd moeilijk om naar je gevoel te luisteren en je hart te volgen!Wat nou als mijn hart het ook niet weet?

Ik vraag me altijd af hoe het komt dat het voor hen zo makkelijk is om naar hun hart te luisteren. Hoe kunnen ze hem zo goed horen? Schreeuwt deze de longen uit het lijf? Want bij mijn hart lijkt het meer op een soort gebrabbel en gefluister en lijkt het volumeknopje vast te zitten op de laagste stand. Het is dan ook best moeilijk om er goed naar te luisteren.


Alles omgooien?

Ondanks dat iedereen altijd zegt dat je meer naar je gevoel, inplaats van naar je brein moet luisteren, moeten we ons er misschien ook bij neerleggen dat het in deze maatschappij niet altijd heel erg makkelijk is. Als je jouw gevoel wilt volgen, kan het namelijk soms voor moeilijke en zware situaties zorgen. De een natuurlijk groter dan de ander. Denk maar eens het veranderen van baan. Je hebt misschien een huis, hypotheek, een gezin om voor te zorgen, geld speelt een belangrijke rol. Hetzelfde geldt voor keuzes met betrekking tot familie of relaties. Hoe kun je in hemelsnaam alles in een keer omgooien?


Zit je dan, met je kapotte wasmachine

Maar mede hierdoor en omdat we altijd rationeel willen denken, alle voor en tegens meewegen en tegelijkertijd ook mee willen gaan met de stroom, luisteren bijna niet meer naar ons gevoel. Zelfs niet als het gaat om een simpele deal die je misschien sluit wanneer je een tweedehands wasmachine aanschaft. Je gevoel zei eigenlijk al dat je die verkoper niet moest vertrouwen, toch ging je er in mee en nu zit je met een kapotte wasmachine, waar je teveel voor hebt betaald. 'Shit, ik wist het! ik voelde het al aankomen!' Hoe vaak hebben we dat wel niet tegen onszelf gezegd? Hieruit kun je dus opmaken dat je gevoel het meestal tóch aan het rechte eind heeft.


Dus wat ga ik nu doen met die twijfel en de kennis over het volgen van mijn gevoel? Nou het zal je niks verbazen als ik zeg dat ik daar een beetje over twijfel.. Nee ik maak een flauw grapje.


4 tips die helpen om meer naar je gevoel te luisteren

Ik wil heel graag het volume knopje van mijn hart vinden en iets hoger zetten, maar hoe doe ik dat? Ik besloot hier onderzoek naar te doen en ik denk oprecht dat de volgende tips ons wel weer een stapje verder kunnen brengen:


Luister naar wat je lichaam vertelt

En dan bedoel ik geen eindeloze verhalen over dat het boos is op je als je teveel Oreo's naar binnen hebt gewerkt. Maar luister naar je zogenaamde buikgevoel! Dat gevoel signaleert bijvoorbeeld feilloos angsten, spanningen en nervositeit. Die zich uiten in hoofdpijn, buikpijn enzovoort. Soms gebeurt dit namelijk in bepaald omstandigheden, bij bepaalde mensen of bij het nemen van beslissingen? Luister dan naar die gevoelens. Het zijn signalen van je lichaam die je iets willen vertellen.


Maak voor het maken van een keuze je hoofd leeg

Beslissingen kunnen zorgen voor stress. Het gevolg is dat je nog meer gaat piekeren en nadenken en zo dwaal je juist verder af van je gevoel. Ga even lekker naar buiten en haal een frisse neus.  Luister naar muziek die je ontspant of ga een rondje joggen. Door dingen te doen, maak je je hoofd leeg. Zo kun je even een stapje terug doen en weer proberen om naar je lichaam te luisteren.


Schrijf je dromen op

Je dromen opschrijven of inspreken helpt je vanuit je hart te kiezen. Want, dromen zeggen veel over wat je voelt, denkt, wenst, verlangt of waar je bijvoorbeeld bang voor bent. Je neemt als het ware een kijkje in je onderbewustzijn. Dus, sta je voor een moeilijke keuze? Houd dan een tijdje bij wat je dromen je vertellen.


Kies voor jezelf

Het gebeurt nogal eens dat je leeft naar de wensen, waarden, normen en verwachtingen van anderen. Je ouders, vrienden, media, leraren enzovoort. Realiseer je echter dat het jouw leven is en jij de keuzes moet maken die bij jou passen. Heb vertrouwen in jezelf. Wie je bent en wat je kunt. Volg je eigen hart en ga voor jouw geluk.


Oefening baart kunst

Hopelijk gaat het mij én jou helpen om wat beter naar je gevoel en hart te luisteren. Maar leg er vooral geen druk op. Het is en blijft moeilijk maar door er bewust mee om te gaan en er in te oefenen, gaat het ons straks vast wat makkelijker af!

Praktijk De Krachtige Vrouw

KVK: 64043134

Gierstraat, Haarlem

Tel: 0639860201

  • Twitter - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2020 by Jip Isabel