Feiten en fabels over HSP


Allereerst: bedankt voor het lezen en de reacties op mijn vorige blog! Zoals beloofd zal ik in dit blog de feiten en fabels over HSP behandelen die ik vorige keer heb beantwoord met ja of nee. Aangezien dit al genoeg informatie is, behandel ik jullie drie meest gestelde een volgende keer.


Lees mijn vorige blog over hooggevoeligheid hier.


Dan nu de stellingen. Ook als je hier nog vragen en/of opmerkingen over hebt, mag je me gerust mailen!


1) HSP’er zijn betekent dat je spiritueel bent: nee

Ik ben HSP’er maar zie mezelf niet echt als een spiritueel persoon, ondanks dat ik het wel heel interessant vind en er veel over lees. Allereerst heeft spiritualiteit niet per se altijd met geloof te maken, zoals je misschien zou denken. Het kan door middel van religie worden beoefend, maar spiritualiteit heeft meer te maken met een bepaalde levenshouding, een vorm van bewustzijn. Sommige mensen hebben het zelfs over bovennatuurlijke ervaringen. Ik wil zeker geen ervaringen van anderen ontkrachten, maar zelf heb ik dit eerlijk gezegd nog nooit meegemaakt.


Spiritualiteit (Van Dale): 1) Geestelijk bestaan 2) geestelijke levenshouding.

Wel heb ik als HSP’er over het algemeen een goede intuïtie en voel ik stemmingen goed aan (zoals ik in mijn vorig blog heb verteld). Ik ben geïnteresseerd in de wereld en in anderen, houd van diepgang en houd me bezig met verschillende levensvragen. Maar voel ik een verbondenheid met het universum, geloof ik in engelen, of een ander soort godheid, heb ik paranormale gaven? Nee, dat geloof ik niet. Nogmaals, ik wil hiermee niemand voor het hoofd stoten die hier wel volmondig ja op kan zeggen en misschien ook HSP’er is.


Zoals Elaine Aron (Amerikaanse HSP-expert) ooit zei in een interview met Psychologie Magazine: “Het kan zijn dat mensen die denken paranormale gaven te hebben, HSP zijn. Maar het is zeker niet zo dat alle gevoelige mensen heel spiritueel zijn. Wat te denken van een diepe denker die atheïst is?”


2) Vrouwen zijn vaker hooggevoelig dan mannen: nee

Ook dit is een fabeltje. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat hooggevoeligheid vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Wel is het wellicht zo dat mannen het minder snel accepteren of over zichzelf zeggen dat ze hooggevoelig zijn. Dat komt vanuit de (in mijn ogen ouderwetse) opvatting dat mannen in evolutionair perspectief moeten optreden als ‘de beschermers’ (van de ‘zwakkere’ vrouwen en kinderen). Zich kwetsbaar opstellen en toegeven dat ze HSP’er zijn, ligt dan ook voor mannen een stuk ingewikkelder.

Ik moet zelf zeggen; ik houd wel van een stoere man, maar vind het ook heel stoer als een man zich kwetsbaar durft op te stellen!


1 op de 5 mannen is hooggevoelig, evenveel als vrouwen

3) Hooggevoeligheid is aangeboren: ja

Je bent hooggevoelig, of je bent het niet. Je kan er op latere leeftijd achter komen dat je hooggevoelig bent, maar je kan niet ineens hooggevoelig worden. Er bestaat zelfs een gen dat wordt gekoppeld aan hooggevoeligheid. In 2011 ontdekten Deense onderzoekers dat de korte variant van het 5-HTTLPR-gen vaker voorkomt bij hoogsensitieve personen. Dit gen (ook wel het depressiegen genoemd, hierover later meer) zorgt voor een hogere gevoeligheid voor positieve en negatieve prikkels.


Daarnaast - en dit vind ik dus best bizar - is uit onderzoek van klinisch psychologe professor Elke van Hoof (Vrije Universiteit Brussel) gebleken dat bij hoogsensitieve personen prikkels op een andere manier (uitgebreider) binnenkomen dan bij niet-hoogsensitieve personen. Van Hoof zegt hierover in haar onderzoek: "Wat we zien, is dat de hersenen van HSP’ers onder de fMRI-scanner bij een bepaalde opdracht in meer gebieden oplichten dan die van de niet-HSP’ers. Dat noemen we diepgaande verwerking.”


Lees hier het Deense onderzoek naar hoogsensitiviteit en hier het hersenactiviteit onderzoek van Van Hoof.


4) HSP'er zijn is een stoornis: nee

Hooggevoeligheid mag dan wel aangeboren zijn, het is geen psychiatrische stoornis of iets dergelijks. Fiew, ook een opluchting voor mezelf en misschien ook voor jou als lezer, al kan je er psychisch natuurlijk wel hinder van ondervinden (zoals ik, zie mijn vorige blog). Michael Pluess, onderzoeker aan de Queen Mary University of London, noemt hoogsensitiviteit in zijn onderzoek een personality trait, een persoonlijkheidskenmerk. Dat vind ik eigenlijk wel een mooie en positieve omschrijving.


Lees hier Michael Pluss’ onderzoek naar hoogsensitiviteit bij kinderen en jongeren.


5) HSP’ers staan niet sterk in hun schoenen: nee

Een vaak gehoord vooroordeel over HSP’ers. Ik persoonlijk vind het grote onzin dat je als HSP’er niet sterk in je schoenen zou staan. Dat zou betekenen dat ik zomaar de hele wereld over me heen laat lopen. Nou, mooi niet! Ik denk dat hooggevoeligheid je in sommige gevallen zelfs de kracht geeft om juíst sterk in je schoenen te staan, omdat je heel dicht bij je eigen gevoel en het gevoel van anderen kan komen.


Wel een feit is dat als je hooggevoelig bent, je (emotioneel) kwetsbaarder bent dan niet HSP’ers, vooral in onstabiele situaties. In haar onderzoek stipt van Van Hoof aan dat HSP’ers vaker last hebben van angsten, depressie als gevolg van stress.


6) Hooggevoelige personen raken eerder in een depressie of burn-out: ja

Dit zou onder andere te maken hebben met het depressiegen waar ik het eerder over had. Er zit wel een kanttekening aan, namelijk dat dat genetische kenmerk vooral tot uiting zou komen in een negatieve omgeving. Als je daar als HSP’er niet aan wordt blootgesteld, dan heb je evenveel kans om in een depressie of burn-out te raken als elke andere persoon. Maar word je langdurig aan zo’n negatieve omgeving blootgesteld, dan is de kans groter dat je hieraan onderdoor gaat.


Zaak dus als je HSP’er bent om (zover mogelijk) negatieve omgevingen/prikkels zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, daar weet ik zelf helaas alles van.


7) HSP’ers zijn empathischer ingesteld dan niet-HSP’ers: ja

Best tof, uit het onderzoek van Van Hoof bleek dat bij HSP’ers het hersengebied rondom onder andere bewustzijn en empathie sterker werd geactiveerd bij het zien van plaatjes van blije bekenden en onbekenden, dan bij de niet-HSP’ers. Wat trouwens niet wil zeggen dat als je niet hooggevoelig bent, je dan ook geen empathie kan voelen. Het verklaart wel waarom ik soms hele sterke emoties voel bij leed van mensen/ of dieren die ik helemaal niet ken. Wellicht herken je dit als lezer zelf ook.


Empathie (Van Dale): vermogen om zich in de gevoelens van anderen in te leven

Opmerkingen/vragen

Ik ben benieuwd: heb je je een beetje kunnen vinden in de antwoorden bij de besproken stellingen? Laat het me weten door een mailtje te sturen naar annick@morethanwrds.nl.


Liefs, Annick

 

Volg ook Annick op instagram: @more_than_wrds en @annick1.0 of neem een kijkje op haar website: https://www.morethanwrds.nl/

 

Bronnen: