“Want zelfs als je jezelf even terug trekt, roept je telefoon je weer naar de ware realiteit.”

De geluiden van de hectische en drukke maatschappij dreunen door op de werkvloer en je hoort ze zelfs nog zachtjes, als een soort achtergrond muziekje, wanneer je thuis komt en de deur achter je dichttrekt. Want zelfs als je jezelf even terug trekt, roept je telefoon je weer naar de ware realiteit. Het lijkt alsof er in onze wereld, geen moment van rust en vooral; absolute stilte meer bestaat. We worden in de chaotische circle of life gezogen, maar tegenwoordig is dat geen reflectie van het leven met de natuur meer. Meer dan ooit, hebben wij rust en stilte nodig. Een digitale detox en een spirituele reiniging. Want waar wij met onze voeten -gestoken in designer schoenen- lopen over de paden van de wereld, zijn wij alles behalve geaard.
Intense stilte en rust

Zoals beweging, gezonde voeding én nachtrust alle drie nodig zijn voor een gezond lichaam, houden sociale interactie én jezelf terugtrekken je psyche in balans. Maar het 'jezelf terugtrekken' is nog moeilijker dan we denken. Een wandelingetje van 20 minuten is namelijk niet hetzelfde als écht tijd voor jezelf vrijmaken en jezelf weer opladen.  En dat laatste heb ik pas tijdens mijn vakantie (en nu ik weer terug ben) echt gemerkt. Sinds drie jaar had ik eindelijk een vakantie, waarbij ik niet alsnog vanuit het buitenland moest werken. En tijdens deze trip heeft mijn persoonlijke groei een herstart kunnen maken, zowel mentaal als lichamelijk als spiritueel.


Spiritueel?

Het woord 'spiritueel' voert altijd veel angst en onwetendheid met zich mee. Mensen zijn bang voor het woord en spugen het liever uit dan dat ze zich er in verdiepen. Spiritueel zijn is in veel ogen alleen voor de geiten wollen sokken types en de hipsters. Echter, staat spiritualiteit dichter bij ons dan we denken. Spiritueel leven betekent eigenlijk niks anders dan dat je leeft vanuit onvoorwaardelijke liefde. Onvoorwaardelijke liefde, is dat ook iets om te verafschuwen en uit te spugen?


Hierbij staat tevens het bewustzijn van en met je geest en gedachten centraal. En kijken mensen die spiritueel zijn naar zingeving, motivatie, kwaliteiten en alles wat betekenis geeft aan het leven. Is het dan niet eigenlijk zo dat 'spiritualiteit' betekent dat we gewoon een klein stapje terug doen uit alle chaos en hectiek en het overzicht terug vragen? Zodat we weer kunnen zien waarom we alles -in eerste instantie- zijn gaan doen?


Kroonjuweel

Ik denk dat hetgeen wat onze spirituele zelf de laatste jaren in de weg zit, alle nieuwe technische snufjes en vóóral social media zijn. Want elke keer dat je even een dag voor mezelf plant, krijg je alle rotzooi van de wereld en de mensen om je heen (waar je waarschijnlijk heel eerlijk eigenlijk niks om geeft of überhaupt mee te maken hebt) nog steeds voorgeschoteld op een rood satijnen kussen, met een schijnwaarde nog hoger dan een kroon vol juwelen, waarvan wordt verwacht dat we het dagelijks een aantal uur bewonderen. Is het daarnaast ook nog eens een kroonjuweel met een persoonlijke note? Dan mag het absoluut niet afgeslagen worden en moet er zo snel mogelijk een met de hand geschreven en met een zegel afgesloten dankbrief geschreven worden en per postduif en een hoge urgentie worden afgeleverd. Of ben ik de enige die het als een absoluut absurd iets ziet?


Digitale detox

Het is hierom ook niet gek dat 'digitale detox' een grote kanshebber is om het Van Dale woord van het jaar 2018, te worden. Het is hierom ook niet gek dat ik alléén om het feit dat ik niet overal WiFi of 4G had, mezelf eindelijk weer eens hoorde nadenken en ultiem kon genieten van de absolute stilte. De laptop maakte plaats voor een pen en notitieboekje en ik las een boek gemaakt van écht papier!! Het zorgde er zélfs voor dat ik mijn schoenen uitschopte en de helft van de vakantie op mijn blote voeten heb rondgehuppeld. Naast de intense en magische natuur van het eiland, was het de digitale detox die ervoor zorgde dat er weer plek ontstond voor zuurstof in mijn bovenste kamer. En dat ik weer even kon genieten van het hier en nu, zonder me druk te maken om iemand anders zijn of haar kroonjuwelen.


Ik ben op Bali, weer geaard!

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Lees ook: