De gezondheidsvoordelen van matcha thee

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2020

Matcha, misschien heb je er nog nooit van gehoord maar matcha thee wordt steeds bekender in Nederland en is al vaak te vinden op de menukaart van verschillende tentjes. Matcha zou ontzettend veel gezondheidsvoordelen hebben en ik kon dan ook redelijk veel vinden over matcha thee. Tijd om de gezondheidsvoordelen op een rijtje te zetten. But first things first, wat is matcha?

Shop onze favoriete Matcha thee hier

Wat is matcha?

Matcha word al geruime tijd gebruikt in Japan maar vind zijn oorsprong officieel uit China.

Matcha is een plant waarvan de bladeren worden gebruikt als thee bladeren. De theebladeren worden vermalen tot een poeder, het wordt dan ook verkocht in poedervorm. Op deze manier behoud matcha zijn antioxidanten, vitamines en mineralen.

Matcha kan gebruikt worden in gerechten, smoothiebowls en thee in verschillende soorten versies (Matcha latte etc).


Matcha is natuurlijk te koop in allerlei soorten en maten maar hoe weet je nou dat je te maken hebt met goede matcha? In ieder geval moet er geen suiker of andere zoetstof aan toegevoegd zijn. Matcha heeft van nature een felgroene kleur en smaakt bitter. Die bittere smaak is waar wij westerlingen nog wel aan moeten wennen, ik moet zeggen dat ik de combi van kokosmelk/amandelmelk met matcha (matcha latte) wel heel erg lekker vind.

Matcha is over het algemeen flink geprijsd (helaas 1 minpuntje) maar kijk dan ook goed op de label wat er precies aan toegevoegd is voordat je jouw geld aan verkeerde/slechte kwaliteit matcha besteed.


Gezondheidsvoordelen matcha thee

Er is een heleboel te vinden over deze bijzondere plant en zijn geneeskrachtige effecten.

Laten we beginnen bij de volgende punten:


1. Rijk aan antioxidanten

Niet zomaar 'rijk aan antioxidanten', matcha thee bevat ongeveer net zoveel antioxidanten als in 8 koppen groene thee en bijna 4 keer zoveel als de goijbes! Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen die vrijkomen bij verschillende processen in het lichaam. Doorda