De gezondheidsvoordelen van matcha thee

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2020

Matcha, misschien heb je er nog nooit van gehoord maar matcha thee wordt steeds bekender in Nederland en is al vaak te vinden op de menukaart van verschillende tentjes. Matcha zou ontzettend veel gezondheidsvoordelen hebben en ik kon dan ook redelijk veel vinden over matcha thee. Tijd om de gezondheidsvoordelen op een rijtje te zetten. But first things first, wat is matcha?

Shop onze favoriete Matcha thee hier

Wat is matcha?

Matcha word al geruime tijd gebruikt in Japan maar vind zijn oorsprong officieel uit China.

Matcha is een plant waarvan de bladeren worden gebruikt als thee bladeren. De theebladeren worden vermalen tot een poeder, het wordt dan ook verkocht in poedervorm. Op deze manier behoud matcha zijn antioxidanten, vitamines en mineralen.

Matcha kan gebruikt worden in gerechten, smoothiebowls en thee in verschillende soorten versies (Matcha latte etc).


Matcha is natuurlijk te koop in allerlei soorten en maten maar hoe weet je nou dat je te maken hebt met goede matcha? In ieder geval moet er geen suiker of andere zoetstof aan toegevoegd zijn. Matcha heeft van nature een felgroene kleur en smaakt bitter. Die bittere smaak is waar wij westerlingen nog wel aan moeten wennen, ik moet zeggen dat ik de combi van kokosmelk/amandelmelk met matcha (matcha latte) wel heel erg lekker vind.

Matcha is over het algemeen flink geprijsd (helaas 1 minpuntje) maar kijk dan ook goed op de label wat er precies aan toegevoegd is voordat je jouw geld aan verkeerde/slechte kwaliteit matcha besteed.


Gezondheidsvoordelen matcha thee

Er is een heleboel te vinden over deze bijzondere plant en zijn geneeskrachtige effecten.

Laten we beginnen bij de volgende punten:


1. Rijk aan antioxidanten

Niet zomaar 'rijk aan antioxidanten', matcha thee bevat ongeveer net zoveel antioxidanten als in 8 koppen groene thee en bijna 4 keer zoveel als de goijbes! Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen die vrijkomen bij verschillende processen in het lichaam. Doordat matcha zoveel antioxidanten bevat heeft een detox werking op het lichaam. In een onderzoek van NCBI over Matcha staat dan ook dat MGT, Matcha Green Tea, het zuurstof verbruik en de extracellulair verzuring effectief verlaagd heeft. Tevens verminderd een zo gehete MGT behandeling andere cellulair metabolen en verschillende celsignaleringsroutes zoals: celcyclusregulatie, antioxidantrespons en ontsteking. Deze studie heeft ook ondervonden dat MGT kan helpen tegen de weerstand van kankercellen en voor het overwinnen van chemotherapie.


2. Draagt bij aan verbetering van de bloedsuikerspiegel

Matcha kan inderdaad helpen bij het krijgen en onderhouden van een stabiele bloedsuikerspiegel. Hierdoor kun je mogelijk minder suikerdipjes en pieken ervaren wat weer snaaitrek voorkomt!


3. Het is een bron van verschillende vitaminen en mineralen waaronder vitamine C, magnesium en zink


4. Stimuleert vetverbranding

Matcha thee kan ondersteuning geven bij vetverbranding


5. Humeurbooster en stress verlager

Matcha kan zorgen voor een boost in je humeur, verbetering van de concentratie en zou zelfs kunnen bijdragen aan vermindering van de stress reactie (bron)


Nadelen matcha thee

Matcha thee is duur, dat vind ik persoonlijk een nadeel. Uiteraard heb ik het wonder poeder in mijn keukenkastje staan maar ik vind het dan ook erg lekker. Ik drink met regelmaat een matcha latte. Kijk ook goed naar de kwaliteit van de matcha poeder voordat je zomaar iets koopt.


Matcha thee bevat tevens cafeïne, wel minder dan in koffie maar vooralsnog is het niet verstandig cafeïne houdende dranken te drinken vlak voor het slapen gaan.

Het is niet echt een nadeel maar ik benoem het wel aangezien teveel cafeïne juist weer nadelen heeft voor onze gezondheid (meer weten over welk effect cafeïne op ons lichaam heeft? Lees deze blog hier).


Matcha, ik ben fan!

Matcha brengt dus vele voordelen met zich mee en ik drink dan ook graag dagelijks een kop matcha thee. Vaak maak ik een matcha latte met kokosmelk of amandelmelk en een snufje vanille. Er zijn verschillende soorten merken op de markt maar kijk dus goed wat je koopt!

Zelf gebruik in de matcha thee van Mattisson, maar ook Joy of Matcha is een goed merk.

Give it a try zou ik zeggen!


Liefs,


Mandy

 

Mandy Stephanie is vaste gastblogger op Jipisabel.nl ! Lees hier meer over deze powervrouw en neem ook een kijkje op haar eigen website!

 

Bronnen

MGT research PubMed - NCBI. (2017). Geraadpleegd op 8 oktober 2019, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30153655

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31378691

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29345213

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28056735