'De anticonceptiepil' - Stoppen of lekker doorslikken?

Bijgewerkt op: 4 feb. 2019


'I took a pill in Ibiza'.. en in Nederland, in Frankrijk, elke vakantie, elke maand, elke week, elke dag -behalve tijdens mijn stopweek- 9 jaar lang. In mijn vorige persoonlijke post over de anticonceptiepil, vertelde ik hoe dat kleine pilletje, zo'n groot effect op me had en hoe onwijs numb ik er door bleek te worden en sinds ik dit deelde, krijg ik non-stop vragen over de pil en andere anticonceptie vormen. Tijd dus om een artikel te schrijven over 'de pil'.

Wanneer vrouwen starten met de pil, stijgt de kans dat ze aan de antidepressiva gaan met 80%

Ga maar gewoon aan de pil joh

Want vroeg of laat, krijgt vrijwel iedereen een keer in haar leven te horen, ga gewoon aan de pil joh. Last van veel krampen tijdens de menstruatie? als je aan de pil gaat heb je er geen last meer van. Last van veel acne? Ga maar aan de pil, die zal wel helpen. Onregelmatige cyclus? Ga maar aan pil joh. Veel bloedverlies en lange menstruatie? Ga maar aan de pil joh. Met zekerheid niet zwanger worden? de pil.. en nog tientallen anderen redenen.. de pil!


Bijna alsof het gewoon bij het 'volwassen worden' hoort. Wil je een volwassen vrouw zijn? Dan ga je aan de pil. Zo hoeven mannen zich niet druk te maken om condooms. Wordt bij de vrouwen PMS onderdrukt. Kun je lekker je natuurlijke cyclus en menstruatie onderdrukken en heb je een 'last' minder. Want, uiteindelijk gaat het daar dus eigenlijk om. De pil, is een makkelijk middel om van die kwaaltjes af te komen en zo min mogelijk mensen in je omgeving 'last' te laten hebben van jouw maandelijkse vloed. Of niet? (leuk weetje, de pil is gemaakt door een man.. hè verrassend!)


En we slikken het maar gewoon, zonder eigenlijk enig besef van wat het met ons doet en we vragen ons niet eens af of we het eigenlijk écht wel nodig hebben -vrijwel alles dat met de pil te verhelpen is, is ook doormiddel van gezonde voeding te verhelpen (op een enkele uitzondering na). Ikzelf ben bijna 2 jaar geleden gestopt met het slikken van de pil en op dat moment ging er een wereld voor me open. Ik besloot de 'lasten' opnieuw te ervaren en kwam erachter dat ik punt 1. over een hele hoop lasten heen ben gegroeid. En punt 2. dat sommige dingen heel makkelijk, met een beetje liefde en aandacht voor je lijf, op een andere manier op te lossen zijn.


Voor diegene die nu al een tijdje twijfelen over het stoppen, voor diegene die gewoon graag wat informatie op willen doen of voor diegene die dit lezen omdat ze het totaal niet met me eens zijn (dat mag!) heb ik dit artikel geschreven. Even wat feiten op een rij over dat pilletje dat je dagelijks voor het slapen slikt. Want wat is het nou eigenlijk, hoe werkt het, wat zijn de (mogelijke) bijwerkingen en wat gebeurt er met je lijf als je eraan begint of als je er mee stopt?


Note: Als ik over 'de pil' praat, heb ik het over alle anticonceptiepillen in het algemeen en de meest gebruikte varianten. Er zijn veel verschillende soorten, ieder met zijn eigen bijwerkingen.


Wat is de anticonceptiepil?