Zo controleer jij je borsten op knobbeltjes (borstkanker)

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2020

1 op de 7 vrouwen wordt gediagnosticeerd met borstkanker. Borstkanker ofwel mammacarcinoom kan ontstaan door verkeerde celdeling bij de vernieuwing van cellen, een proces wat continu plaatsvind in jouw lichaam. Mocht het lichaam zichzelf niet goed kunnen beschermen kan er dus verkeerde celdeling met ongecontroleerde vermeerdering plaats vinden waardoor er een tumor ontstaat. De tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. De cellen van een kwaadaardige tumor vermeerderen zich sneller dan goedaardig. Tegenwoordig zijn er veel behandeling mogelijkheden maar toch overlijden er jaarlijks nog veel vrouwen ten gevolgen van borstkanker. Borstkanker wordt in veel mindere mate gezien bij mannen in vergelijk tot de vrouw. Reden genoeg om extra oplettend te zijn als vrouw zijnde en het bij jezelf te controleren.

Note: Volgens de cijfers van de borstkanker vereniging komt borstkanker het meest voor bij vrouwen in de leeftijd van 60 tot 75 jaar. Ongeveer een kwart van de vrouwen die borstkanker krijgt, is jonger dan 50 jaar. Dat zijn er jaarlijks zo’n 3000. Tien daarvan zijn jonger dan 25 jaar. Het risico op het krijgen van borstkanker hangt wel af van of er sprake is van erfelijkheid binnen de familie daarnaast kan lifestyle ook een rol spelen.Mammografie

Vanaf 50 jarige leeftijd worden vrouwen jaarlijks opgeroepen om een mammografie te ondergaan. Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Dit is onderdeel van het bevolkingsonderzoek en wordt gedaan boven de leeftijd van jaar aangezien 80% van de vrouwen die gediagnosticeerd zijn met borstkanker boven de 50 zijn. Omdat borstkanker op jonge leeftijd niet vaak voorkomt wordt er nog geen standaard controle gedaan onder de leeftijd van 50.

Nu wil ik je absoluut niet bang maken maar alleen bewust laten worden van de feiten.

Het risico op het krijgen van borstkanker op jonge leeftijd is dus klein maar toch is het belangrijk om je er bewust van te zijn. Deelname van het bevolkingsonderzoek vind pas plaats vanaf je 50e maar het is wel belangrijk om jezelf af en toe te controleren op het voelen van knobbeltjes of andere gekkigheden rondom de borsten. Dit kan je bijvoorbeeld maandelijks zelf doen. Ik wil je uitleggen hoe je deze controle kan doen en waar je verder op kunt letten om het risico op het krijgen van borstkanker te verminderen.

Controleren van je borsten

Door zo af en toe je eigen borsten te onderzoeken ben je geneigd sneller vreemde dingen of veranderingen op te merken. Op deze manier leer je jouw eigen borsten kennen en weet je wat normaal is voor jou. Heb je bijvoorbeeld altijd al ingetrokken tepels gehad dan is er niks aan de hand maar ontstaat dit plots reden genoeg om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Door te weten wat voor jou normaal is zie dus sneller veranderingen.

Waar moet je dan opletten als jij je eigen borsten onderzoekt?

Het volgende lijstje is gemaakt door pink ribbon, een organisatie die onder meer het onderzoek naar borstkanker ondersteunt.

Waar moet ik op letten als ik mezelf controleer?