5 tips bij nachtangst en voor een goede nachtrust

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2020

Je hoofd raakt het kussen nog niet of je gedachten maken al overuren, geen enkele positie brengt je tot rust. Je weet dan direct al: van slapen gaat niet veel terecht komen. Slaap en angst hangen aan elkaar als droog zand. Dus het zou maar zo kunnen zijn dat je last hebt van nachtangst! Lees snel verder om erachter te komen wat dit precies is en wat je eraan kunt doen.

Wat is nachtangst

Angst is een veel voorkomende emotie, bij jong en oud. Vaak worden deze gekarakteriseerd door nervositeit en zorgen. Het is normaal om dit te hebben voor een belangrijke of stressvolle situatie zoals, een eerste werkdag of een date. Naarmate het langer volhoudt is nachtangst van grote invloed op jouw dagelijkse leven.


Waarom gebeurd dit 's nachts?


Angst komt vaak voor wanneer je tot rust komt. Na een lange dag laat je rust toe en dit is dan ook vaak het moment dat jouw gedachten beginnen te spoken. Hierdoor laat je onbewust je gedachten op volle toeren lopen, je wordt nu immers niet afgeleid door bijvoorbeeld de TV of andere prikkels. Hierdoor is het een ‘’perfect’’ moment om te gaan liggen piekeren, letterlijk.


Symptomen

Alhoewel iedereen angst en stress anders ervaart zijn er een paar symptomen die veelvuldig voorkomen. Deze symptomen kunnen op elk moment van de dag opkomen, zowel overdag als in de avond als in de nacht. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Het constante gevoel van nervositeit, rusteloosheid of zorgen

  • Moeite met concentratie

  • Moeite met niet alleen in slaap komen maar ook in slaap blijven

  • Gastro-intestinale, hierdoor kun je maag-klachten ervaren zoals een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, diarree of juist verstopping of buikpijn.

  • Het krijgen van een paniek aanval


Het hebben van nachtangst is dus niet alleen van grote invloed op je nacht maar ook op je dag. Slaap heb je nou eenmaal slaap nodig om te kunnen functioneren en ook word je er een stuk minder prikkelbaarder van.


5 Tips tegen nachtangst


1. Passievrucht thee of supplement

Neem dagelijks een kop passievrucht thee of neem een supplement. Het is aangetoond dat deze vrucht het humeur verbetert en dat het, na 2 weken dagelijks gebruik, een kalmerend effect heeft. Dit product kan bijdragen aan het kalmeren van de gedachtes die je s nachts wakker houden.


2. ''The gratitude Journal''

Een gratitude Journal, ook wel een dankbaarheidsdagboek. Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek helpt met het verlichten van het stresshormoon en eigenlijk alle angsten die je lastig vallen voor het slapen gaan. Schrijf voor het slapen gaan kort op waar je die dag dankbaar voor bent, hierdoor val je in slaap met deze positieve gedachtes.

Het kost maar 5 minuten van je dag, maar het effect is ontzettend groot.

3. Leg cortisol het zwijgen op met Ashwagandha.

Cortisol is het stress hormoon dat jouw slapeloze nachten kan veroorzaken. Bij een inname van ongeveer 100 mg Ashwagandha (probeer dit maar eens uit te spreken) kun je met dit supplement gerust de nacht door. Een studie heeft bevonden dat Ashwagandha een kruid is waarmee je veilig en effectief stress tegen gaat en daardoor de kwaliteit van je leven verbeterd.


4. Eet koolhydraten tijdens het avondeten

Eet bijvoorbeeld zoete aardappel met wat proteïne en vetten tijdens het avondeten.

Het eten hiervan tijdens de avond helpt met het stabiliseren van je bloedspiegel, ook zodat je niet wakker wordt met een knorrende maag.


5. Phosphatidylserine

Wederom een fijne tongbreker: phosphatidylserine. Dit is een aminozuur dat helpt het cortisol-niveau (stress) in evenwicht te brengen. Producten zoals ei, vis en orgaanvlees zoals kippen lever zijn uitstekende bronnen hiervoor. Waarschijnlijk heb je hier voor het slapen gaan niet echt zin in en kun je ook gewoon een supplement nemen met phosphatidylserine kruiden voor een rustige nacht slapen.


Kortom, zorg goed voor jezelf. Heb je deze tips uitgeprobeerd, laat ons weten hoe het gaat! Heb je zelf een goede tip als toevoeging aan deze lijst, let us know!

Slaaplekker!


 

Ik ben Shirley, een 23 jarige international business communications studente. Ik loop sinds kort stage bij De Krachtige Vrouw en kijk er naar uit om jullie te inspireren, zelf te leren en natuurlijk Jip te helpen met De Krachtige Vrouw.


Vragen, opmerkingen of gewoon nieuwsgierig? Volg me op Instagram via @Shirley_huizinga


 

Bronnen:

Dr. Jolene Brighten. (2019). Geraadpleegd op 28 september 2019, van https://www.facebook.com/drbrighten/posts/anxiety-loves-showing-up-just-as-our-head-hits-the-pillow-one-common-reason-for-/1908523652560957/